Nova glavobolja za ruske trupe: Kijevu stiže veliko pojačanje iz ‘radionice‘ Boeinga i Saaba

Screenshot: Saab

Ministarstvo obrane SAD-a razmatra prijedlog Boeinga da u Ukrajinu pošalje jeftine, male i precizne bombe koje se mogu postaviti na lako dostupne rakete.

Kako saznaje Reuters, riječ je o oružanom sustavu malog promjera za lansiranje sa zemlje (GLSDB) kojeg su zajedno razvili američka zrakoplovno-vojna kompanija Boeing i švedska obrambena i sigurnosna tvrtka SAAB. Glavna obilježja projektila su mogućnost gađanja ciljeva iz različitih kutova, visoka preciznost i učinkovitost na velikim udaljenostima. Ima domet od 150 kilometara (što je dvostruko više od raketa koje Ukrajinci ispaljuju iz sustava HIMARS i ML270), vođen je GPS-om, može spriječiti određena elektronička ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uvjetima i može se koristiti protiv oklopnih vozila. Sustav GLSDB kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26. GBU-39, koji funkcionira kao bojna glava GLSDB-a, ima mala, sklopiva krila koja mu omogućuju da “lebdi” više od 100 km i gađa mete promjera jednog metra, piše Jutarnji list.

Takvo oružje bi omogućilo ukrajinskim oružanim snagama da napadne daleko iza ruskih linija, dok se zapadni saveznici suočavaju s izazovima da zadovolje potrebe Kijeva za novim oružjem.

Isporuka u proljeće 2023.?

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023. godine jer su njegove glavne komponente lako dostupne i relativno jeftine. Određena količina GLSDB jedinica već je napravljena, ali još uvijek postoje brojne logističke prepreke vezane uz službenu nabavku takvog oružja. Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene i “dubinskog pregleda” koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor također bi zahtijevao da najmanje šest dobavljača ubrza isporuke svojih dijelova i usluga za proizvodnju oružja.

Putinova invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i streljivom američke proizvodnje, dok saveznici SAD-a u istočnoj Europi naručuju ogromnu količinu oružja za opskrbu ukrajinskih snaga.

“Radi se o dobivanju količine po niskoj cijeni”, rekao je Tom Karako, stručnjak za oružje i sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije, “Pad zaliha u SAD-u objašnjava žurbu za nabavom više oružja. Zalihe su pale na razine niže nego što bismo to željeli i koje će nam trebati da odvratimo sukob u Kini”.

Karako je također rekao da je odlazak SAD-a iz Afganistana ostavio na raspolaganju mnogo bombi koje se ne mogu tako lako koristiti s ukrajinskim zrakoplovima, ali bi sada trebali potražiti “inovativne načine da ih pretvorimo u oružje sposobno za korištenje.”

Prenamjena oružja

Prenamjena oružja za redovitu vojnu uporabu nije nova taktika. Protuzračni sustav NASAMS koristi projektile AIM-120, koji su izvorno trebali biti ispaljeni iz borbenih zrakoplova.

GLSDB sustav jedan je od najmanje šest planova za proizvodnju novog streljiva za Ukrajinu i američke istočnoeuropske saveznike, koje SAD trenutačno razmatra. Pentagon također razmišlja o ubrzanju proizvodnje topničkih granata od 155 milimetara, koje se trenutno proizvode samo u vladinim pogonima, dopuštajući da ih grade i vojno-obrambeni izvođači radova.

U proizvodnom pogonu u Arkansasu, američki Lockheed Martin udvostručuje napore kako bi zadovoljio rastuću potražnju za mobilnim raketnim sustavima HIMARS, koji su bili uspješni u gađanju ruskih opskrbnih linija, zapovjednih mjesta i tenkova. Američka kompanija koja proizvodi vojnu opremu trenutačno rješava probleme opskrbnog lanca i nedostatak radne snage kako bi udvostručila proizvodnju na 96 raketnih lansera godišnje. Lockheed Martin proizvodi oko 4600 projektila godišnje, a u Ukrajinu ih je do sada poslano više od 5000.

Glasnogovornik Pentagona, poručnik Tim Gorman, odbio je komentirati pružanje bilo kakvih “specifičnih sposobnosti” Ukrajini, ali je rekao da SAD i saveznici “identificiraju i razmatraju najprikladnije sustave” koji bi pomogli Kijevu, piše Jutarnji list.

Share This Article