3.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Nesvakidašnji gost izazvao senzaciju na dalmatinskom otoku: Nitko ne pamti da je...

Nesvakidašnji gost izazvao senzaciju na dalmatinskom otoku: Nitko ne pamti da je ‘leteći strvinar‘ ikad sletio na stijene

– Budući da se te ptice, koliko znam, nikad nisu pojavljivale na škoju, rekla sam mu ‘ma ne može to biti‘, kaže lovkinja

Na predjelu iznad Dubca kod Zastražišća na otoku Hvaru u subotu je sletio bjeloglavi sup.

Pticu je na obiteljskoj farmi, gdje se uzgajaju ovce, zatekao mladić Juraj Zaninović, pritvorio je u obor i o tome odmah obavijestio lovkinju Danijelu Lučić iz tog mjesta, inače članicu Lovačke udruge otoka Hvara.

Screenshot privatni album

– Kad me Juraj telefonski nazvao bila sam u berbi maslina u obližnjim Poljicima. Kazao mi je da je na njegovu farmu sletjela velika ptica, da ju je zadržao i da misli da je bjeloglavi sup.

Budući da se te ptice, koliko znam, nikad nisu pojavljivale na škoju, rekla sam mu ‘ma ne može to biti bjeloglavi sup”.

No, kad mi je mobitelom poslao sličicu ostavila sam sve gajbe u masliniku i pohitala do njega, naravno bio je sup, pa smo skinuli majice, pokrili ga i pet minuta pješačeći nosili do našeg automobila – govori Danijela.

O događaju su usporedno obaviješteni i lokalni kačaduri, koji su kao istinski ljubitelji prirode pristupili onome što se od njih i očekuje. Pticu su smjestili u veliki kavez i pokrili je dekom, a u međuvremenu stupili u kontakt s čovjekom iz Sokolarskog centra u Dubravi kod Šibenika.

Dogovoreno je da Zaninović sa supom iz Staroga Grada krene u Split trajektom, gdje će ga dočekati čovjek iz Centra i prevesti pticu u šibensko zaleđe.

Otokom se širi glas da je sup planirao napasti ovce, međutim, u raspoloživoj literaturi se navodi da se oni hrane isključivo uginulim životinjama, najčešće krupnim sisavcima. Nikada ne napadaju živi plijen, no stručnjaci će ovih dana zasigurno dati svoj sud kako je ta golema ptica doletjela baš na Hvar, piše jutarnji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike