Malenica odbacio kritike zbog rasta plaća dužnosnicima: “To bi bio populizam”

Screenshot HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike, što će dužnosnicima donijeti rast plaća, pri čemu je kritike odbacio kao populizam.

Malenica je rekao da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina te da se pokazao neodrživim.

– Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću, naveo je ministar.

Rekao je i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra jer je osnovica za državne službenike rasla puno više i brže, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012. godine.

– Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama poput ministarstava državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla, rekao je.

Dodao je da je, kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu “jednaka plaća za jednak rad”, potrebno ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, koji bi se mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće, Malenica je rekao da bi to bio populizam.

“Predanost borbi na suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji”

Vezano za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i crne brojke u Hrvatskoj s porastom od 25 posto u odnosu na lani, Malenica je rekao da su Vlada i Ministarstvo predani borbi na suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji, ističući da su mijenjali zakone i postrožavali kazne.

– Smatramo da treba raditi na edukaciji dionika u sustavu, od policije, do sudaca, državnih odvjetnika, dodao je.

Kao jedan od problema istaknuo je kršenje mjera opreza, najavivši revidiranje Zakona o kaznenom postupku.


O izbornim jedinicama: “HDZ će izaći s prijedlogom”

Osvrćući se na temu izmjene Zakona o izbornim jedinicama nakon novog popisa stanovništva koji je pokazao značajan pad broja stanovnika u Hrvatskoj, Malenica je rekao da se izbori ne vežu uz popis stanovništva, već registar birača.

– Puno je modela bilo u javnosti zadnjih nekoliko dana, niti jedan od njih po meni nije cjelovit. HDZ kao ozbiljna stranka analizira stanje, tako da ćemo i mi u narednom razdoblju izaći s nekakvim prijedlogom, a vjerujem onda nakon toga i s izmjenama zakona, rekao je Malenica.

Komentirajući poruke iz Ustavnog suda da bi sljedeći izbori mogli biti neustavni ako se ništa ne promijeni, Malenica je rekao: “Vidjet ćemo hoće li Ustavni sud donijeti neku odluku i kakva će ta odluka biti”, piše HRT.hr.

Share This Article