Čuvajte se: Izdano crveno upozorenje za cijelo priobalje

Foto. DHMZ

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 22. studenoga crveno upozorenje za sve priobalne županije, piše Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na riječkom području očekuje se jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru. Očekuju se udari vjetra do 135 km/h, upozoravamo da je moguće plavljenje riva.

Splitsku regiju također će zahvatiti jako i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima, prema večeri vjetar u okretanju na jugozapadni i sjeverozapadni. Očekuju se udari vjetra do 120 km/h, također su moguća plavljenja riva.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru očekuje se i na području Kvarnera, gdje su mogući udari vjetra do 110 km/h.

Crveno upozorenje izdano je za sjevernu i srednju Dalmaciju koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno i koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 110 km/h.

Jug zemlje također će zahvatiti jako, mjestimice olujno jugo, koje će prema večeri će slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Za gospićku i kninsku regiju izdano je narančasto upozorenje, zbog mjestimice obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih i urbanih poplava, s količionom oborine i do 110 mm. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Upozoravamo na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru zahvatit će i područje Velebitskog kanala za koji je također izdano narančasto upozorenje. Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, piše Ravnateljstvo.

Share This Article