Rublje nakon pranja nema svjež miris? Evo u čemu je problem i kako ga riješiti

Ilustracija Unsplash

Ako vam rublje nakon pranja ima neki ustajali miris, lako je moguće da imate problem s plijesni, čak i ako je ne vidite. Dobra vijest je što je problem rješiv bez velikih komplikacija.

Ako ste primijetili da vaše rublje nakon pranja ne miriše svježe, problem bi mogao biti u plijesni ili bakterijama. Objema vrstama organizama potrebna je vlaga za rast, a upravo takvo okruženje pruža perilica za rublje.

Zato, ako to još ne radite, počnite mašinu za rublje čistiti redovito kako bi se riješili ustajalih mirisa i spriječili nastanak plijesni i bakterija.
Najbolji način za ubijanje plijesni i bakterija u perilici

Imate li plijesni u mašini za rublje, donosimo nekoliko jednostavnih koraka uz čiju ćete se pomoć riješiti ove napasti vrlo brzo. Ponovite li ovaj postupak jednom mjesečno, doskočit ćete problemu unaprijed i spriječiti uopće razvoj plijesni.

1. Navucite rukavice i pripremite stari ručnik.

2. Napravite mješavinu izbjeljivača i vruće vode ili octa i vruće vode. Nikad nemojte miješati izbjeljivač i ocat jer se stvaraju opasne pare.

3. Umočite ručnik u mješavinu i izribajte mjesto s vidljivom plijesni. Mješavinu također dobro pošpricajte u spremnik za deterdžent kao i na spojeve u bubnju.

4. Perilice koje se otvaraju sprijeda imaju i duboke utore i spojeve oko vrata. Ako imate takvu perilicu, dobro posušite te dijelove, posebno utore.

5. Upalite mašinu na najvišu temperaturu koju perilica nudi i pokrenite pranje bez rublja ili ispiranje perilice, ali prethodno stavite šalicu izbjeljivača ili octa. Ako kosritite izbjeljivač, svakako ga stavite u spremnik predviđen za to sredstvo, a ako koristite ocat, možete ga uliti u spremnik za deterdžent.

Ako vaša mašina ima ciklus za samopranje ili automatsko čišćenje, svakako koristite taj program. To će riješiti i plijesan koja je skrivena.

6. Pomoću suhog starog ručnika pobrišite svu vlagu nakon pranja. To uključuje bubanj, spremnike, zapravo sve dijelove koje možete sami dohvatiti.

7. Ostavite vrata perilice otvorena kako bi se posušili dijelovi koje ste možda propustili obrisati.


Dodatni savjeti za čišću perilicu

Kad ne radi, ostavite vrata otvorena

Budući da se plijesan razvija na mračnim i vlažnim mjestima, vrata držite uvijek otvorena.

Mokru odjeću odmah izvadite

Bez obzira na to što rublje vjerojatno ne držite cijeli dan u perilice prije nego je stavite sušiti, plijesan se može vrlo brzo razviti pa bi najbolje bilo mokru odjeću izvaditi odmah.

Pobrišite mokre dijelove nakon svakog pranja

Nakon što ispraznite mašinu, krpicom pobrišite utore u gumi na vratima, ako je imate, ali i na drugim teško dostupnim dijelovima kojima je potrebno dugo sušenje, piše Cnet, prenosi N1.

Share This Article