Pripazite na greške: Evo kako oprati džempere da ostanu mekani i bez mucica

Ilustracija Unsplash

Pronašli ste džemper koji je savršeno mekan i topao. No, nakon što ga kupite i operete, nije približno tako lijep kao prije.

Ili ste ga možda oprali i nosili nekoliko puta i primijetili da je postupno počeo gubiti mekoću zbog koje ste se i zaljubili u njega, kako prenosi Večernji.

U oba slučaja, nikad nije zabavno kad tako voljena majica izgubi svoju mekoću. Ipak, postoje stvari koje možete učiniti da se to ne dogodi. Iako se sve tkanine mijenjaju nakon uzastopnog nošenja i pranja, pravilna njega vaših džempera od flisa može smanjiti trošenje i habanje i produžiti im vijek trajanja.

Koristite pravi deterdžent

Postoji bezbroj deterdženata na izbor. Postoje različiti brendovi, različite formule, različiti mirisi… Mnogi ljudi odluku o tome što će koristiti temelje isključivo na cijeni ili mirisu, ali to nije uvijek najbolja opcija.

Ako želite zadržati svoju omiljen džemper mekim i produžiti mu vijek trajanja, trebate koristiti blagi deterdžent za pranje rublja. Također morate biti sigurni da koristite taj deterdžent prema preporukama proizvođača.


Uklonite mrlje na pravi način

Koliko god bili pažljivi, mrlje su samo dio života. Kada trebate ukloniti mrlje s košulje, svakako to učinite na pravi način. Većina proizvoda za uklanjanje mrlja je oštra i zapravo može oštetiti tkaninu dok uklanja mrlju.

Umjesto da koristite jake kemikalije za čišćenje, razmislite o isprobavanju nekih prirodnih lijekova za uklanjanje mrlja. Puno su sigurniji za vaše džempere, a mnogi od njih djeluju čak i bolje od skupih proizvoda za uklanjanje mrlja.


Nemojte koristiti omekšivač

Korištenje omekšivača sjajan je način da vaš džemper ostane mekan, zar ne? Nažalost ne. Omekšivači rublja imaju tendenciju nakupljanja na odjeći i zapravo je mogu učiniti manje mekom.Također mogu oštetiti određena svojstva tkanina pa ih je najbolje izbjegavati.

Okrenite džemper naopako prije pranja

Prije nego što džemper stavite u perilicu, okrenite je naopako. To pomaže u zaštiti vanjske strane odjeće od oštećenja do kojih može doći tijekom ciklusa pranja. Kad perete majice s kapuljačom na patentni zatvarač, obavezno ih zakopčajte.

To sprječava da se patentni zatvarač zaglavi tijekom pranja. Za majice s kapuljačom na vezice razmislite o vezivanju uzice. To će spriječiti da se zapetlja ili izvuče.

Pokrenite dodatni ciklus ispiranja

Obično se svi bavimo očuvanjem vode. No, kada je riječ o održavanju džempera lijepim i mekanim, dodatni ciklus ispiranja je neophodan.

Provođenje džempera kroz dodatni ciklus ispiranja osigurava uklanjanje svakog traga deterdženta, a osiguravanje da je sav deterdžent ispran važan je korak kada se radi o tome da vaš džemper ostane mekana.


Preskočite sušilicu

Baciti džemper u sušilicu vjerojatno se čini kao odličan način da osigurate da ostane lijep i mekan, ali to zapravo može učiniti više štete nego koristi. Sušenje na zraku puno je bolja opcija jer je nježnije za flis tkaninu.

Pomaže da flis ostane lijep i mekan bez upotrebe kemikalija poput onih koje se nalaze na posteljini za sušenje, prenosi N1.

Share This Article