Slučaj Grgić, Barišić, Petek: Nagodile se dvije optužene s EPPO-m, priznale i radit će za opće dobro

Ilustracija

Dvije osobe osuđene u Hrvatskoj za nezakonito pogodovanje, piše EPPO na svojim stranicama.

Danas je Županijski sud u Zagrebu donio dvije presude kojima su dvije osobe proglašene krivima za nezakonito pogodovanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti u pokušaju. U ovoj istrazi Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu optuženo je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je do sada pet osuđeno.

EPPO je prvi put izvijestio o ovoj istrazi pasivne i aktivne korupcije u svibnju ove godine, a zatim u rujnu, kada su osuđeni prvi okrivljenici.

Današnjim osuđujućim presudama utvrđeno je da su obje okrivljene osobe prilagođavale Dokumentaciju o nabavi u postupcima javne nabave. U razdoblju između 2018. i 2021. godine, promijenile su zahtjeve tehničke sposobnosti te kriterije ocjene i bodovanja ponuda, a sve s ciljem da se jednoj tvrtki dodijeli nekoliko projekata sufinanciranih iz Kohezijskog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije.

Prvoj osuđenoj osobi izrečena je kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro, te novčana kazna u iznosu od 26 700 EUR (200 000 kuna).

Drugoj osuđenoj osobi izrečena je kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro, te novčana kazna u iznosu od 13 400 EUR (100 000 kuna).

Obje presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da su obje okrivljenice u cijelosti priznale kaznena djela.

Okolnosti slučaja

Jedna od dviju osuđenih osoba usklađivala je dokumente koji se odnose na dva projekta: prvi projekt (Izgradnja reciklažnog dvorišta i nabava opreme) čija je vrijednost bila 5.401.800,00 kuna, od čega je iznos od 562.000,00 EUR (4.219.433,22 kuna) bio financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske Unije. Drugi projekt (BIOSOL – Izgradnja solarne elektrane) bio je vrijedan 547 000 EUR (4.100.000,00 kuna), od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prvi projekt na kraju je dodijeljen jednoj tvrtki, čiji je vlasnik predao mito u iznosu od 15 000 EUR 100.000,00 kuna) gradonačelniku Nove Gradiške kao nagradu za dodjelu projekta. Opisanim radnjama okrivljenika Europskom kohezijskom fondu prouzročena je šteta od najmanje 53 000 EUR (398.886,04 kuna), dok je Gradu Novoj Gradiški nanesena šteta u iznosu od najmanje 32 500 EUR (243,339.11 kuna).

U odnosu na drugi projekt, iako su poduzete sve potrebne radnje za donošenje Odluke o odabiru tog trgovačkog društva, uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika ta Odluka nije donesena.

Druga osuđena osoba je radnje prilagođavanja dokumentacije poduzimala u odnosu na jedan projekt (Projektiranje i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnje nadzorno upravljačkog sustava u vrijednosti od 13 000 EUR (97.365.000,00 kuna), od čega je 67,34 % financirano sredstvima Kohezijskog fonda Europske Unije.

Iako su poduzete sve potrebne radnje za donošenje Odluke o odabiru tog trgovačkog društva, te iako je Dokumentacija o javnoj nabavi bila pripremljena na način da je jamčila prednost tom trgovačkom društvu, zahvaljujući uhićenju svih uključenih okrivljenika spriječeno je donošenje takve odluke.

Riječ je o slučaju u kojem su optuženi gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić i poduzetnik Krešo Petek.

EPPO nije objavio imena, no radi se stručnjakinji za EU fondove Ivi Grdić i Petekovoj savjetnici Mirjani Prodan.

Share This Article