Zapovjednik obrane Dubrovnika: S takvom vojnom silom, agresor se mogao samo prošetati ovim prostorom, ali na sreću tako nisu mislili branitelji i pučanstvo Dubrovnika

Foto: Grad Dubrovnik

Povodom svečanog obilježavanja 30 godina od oslobođenja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika, u Kazalištu Marina Držića održana je svečana akademija. U Dubrovnik su tim povodom stigli izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić, ministar obrane Marijo Banožić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, umirovljeni general i zapovjednik obrane Dubrovnika Veselko Gabričević, piše Dubrovački vjesnik.

Uz njih svečanoj akademiji nazočili su župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, hrvatski branitelji koji su sudjelovali u operaciji oslobađanja dubrovačkog područja te obitelji poginulih branitelja.

Zapovjednik obrane Dubrovnika, general Veselko Gabričević istaknuo je kako je početkom agresije situacija u Dubrovniku bila složena. Branitelja je bilo, podsjetio je, oko tisuću s jako skromnim naoružanjem. – Gotovo pa nikakvo. Nasuprot njih je bila vojna sila, njih oko 17 tisuća, s velikim naoružanjem i brojnim korpusima. S vojne točke gledišta odnos snaga je bio takav da se agresor mogao samo prošetati ovim prostorom, ali na sreću tako nisu mislili branitelji kao i pučanstvo Dubrovnika. Bez obzira na namjere i vojnu premoć koju su djelomično uspjeli realizirati, Dubrovnik je obranjen nadljudskim naporima. Ovo je bila prekretnica u Domovinskom ratu jer je kasnije planirano mnogo značajnih operacija na ovim iskustvima. Ovi svijetli primjeri trebaju biti na pameti naraštajima koji dolaze. Svima nam treba biti obveza i da svjedočimo istinu o Domovinskom ratu- kazao je među ostalim general Gabričević.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je previše jpatnje i boli utkano u cijenu hrvatske Slobode! – Dubrovčani su svoj dom branili i tako što su ostali u svojim podrumima i skloništima. Prkoseći zvijeri dijelili su sudbinu ranjenog grada i čekali trenutak kad će dubrovačka zvona donijeti toliko željenu najavu pobjede. Ona je stigla 29. listopada 1992., točno u podne, nešto više od godinu dana od početka agresije na Dubrovnik i hrvatski jug. Danas, 30 godina poslije, sjećamo se patnje i razaranja, ali pogled nam je usmjeren prema budućnosti slobodnog, slobodarskog, hrvatskog i kozmopolitskog Dubrovnika. Domaćinski i neokaljanih ruku dočekujemo svoje goste, ali ne zaboravljamo. Bdijemo nad svojom slobodom, ali ne mrzimo. Jer slušali smo i dobro smo čuli generala Nojka Marinovića kad je rekao “pamćenje je alat, ali mržnja je golemi teret” – istaknuo je Franković te izrazio zahvalnost i pijetet dvojici preminulih zapovjednika obrane grada, bojniku Miljenku Bratošu i general bojniku Nojku Marinoviću.

– Nikad nećemo zaboraviti najbolje među braniteljima, poginule vitezove, kao ni invalide, logoraše i patnju našeg naroda. Nećemo zaboraviti niti granatiranje povijesne jezgre, pljačke i spaljivanje Primorja i Konavala. To sada prolazi i Ukrajina koja se bori protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Želimo joj oslobađanje teritorija – poručio je među ostalim župan Nikola Dobroslavić.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je ponosan što pripada generaciji koja je imala povijesnu priliku izboriti se za neovisnu Hrvatsku. – Ponosan sam što sam sa svojim Tigrovima bio ovdje braneći ovaj kraj od srpskih i crnogorskih agresora. U Dubrovnik i Konavle nisam došao nego sam se vratio. Hrvatski branitelji su i u ovoj operaciji pokazali kako je motiviranost i spremnost ključna za pobjede. Svojom hrabrošću, srčanošću i ljubavlju prema Hrvatskoj izborili ste da se barjak vije na svakom pedlju Hrvatske. Ova operacija oslobađanja juga je iznjedrila je niz prepoznatljiv i vrsnih ratnih zapovjednika. nažalost mnogi od njih nisu više s nama. Prisjećamo se generalna Nojka Marinovića, on je osigurao mjestu u povijesti i srcima svih nas kao i naš general Bobetko – prisjetio se Medved te dodao kako su se na jugu borili branitelji iz cijele Hrvatske- kazao je ministar Medved, piše Dubrovački vjesnik.

Share This Article