Jako krilo HDZ-a priziva dodatni angažman Uskoka zbog plinske afere u Ini: Čeka se tko će još završiti u zatvoru i hoće li Vlada pasti

Screenshot: n1

Nacional otkriva kako su afera u Ini i sjednice Antikorupcijskog vijeća dovele do kulminacije unutarstranačkih obračuna u kojoj jedna struja očekuje pad šefa stranke, dok Plenkovićeva struja u borbi za očuvanje pozicija planira obračun s kritičarima poput župana Ivana Anušića.

Veći broj istaknutih članova HDZ-a, ne samo pripadnici jednog utjecajnog stranačkog krila, smatra da bi se hrvatski premijer Andrej Plenković i bivši ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić trebali naći na meti istražitelja zbog megaplinske afere u Ini i nedavnih otkrića o dubioznom, po hrvatske vitalne energetske interese duboko štetnom ponašanju premijera povezanom s izvozom hrvatske nafte u Mađarsku i gašenjem sisačke rafinerije, piše Nacional.

VIDEO Mayer otkrio tešku izdaju: Mađarima nafta i gašenje sisačke rafinerije za ulazak u Schengen i OECD

USKOK sumnje da je Damir Škugor dvaput oštetio Inu trgujući istodobno i s jatacima iz OMS-a i sa švicarskim tajkunom Brunom Bolfom, vlasnikom luksemburške tvrtke DXT International koji se obogatio na trgovini ruskim čelikom. Donosimo što interni podaci HERA-e i HROTE-a pokazuju o poslovanju DXT-a u Hrvatskoj, piše Nacional.

Velika afera s pljačkom Inina plina uskoro bi mogla dobiti i međunarodni karakter jer su istražitelji USKOK-a, kako doznaje Nacional, zatražili međunarodnu pravnu pomoć u vezi istrage oko poslovnih transakcija koje je tvrtka OMS Upravljanje, preko koje je glavni akter plinske afere Damir Škugor trgovao Ininim plinom, imala s tvrtkom DXT International S.A. iz Luksemburga, čiji je vlasnik 80-godišnji švicarski biznismen Bruno Bolfo.

Ta je tvrtka kupovala plin od tvrtke OMS Upravljanje, ali je potom isti taj plin, to jest gotovo identične količine plina, prodavala nazad Ini, što su istražitelji USKOK-a nedvojbeno otkrili. Nacionalu je to potvrdio izvor blizak Ini upućen u detalje tih transakcija.

Share This Article