Neurolog savjetuje: Zaštitite mozak od propadanja uz ove četiri namirnice

Photo by Emre on Unsplash

Donosimo popis namirnica koje su odlične za naš mozak.

Prirodno je da se vaš mozak mijenja kako starite. Tijekom kasnijih godina života vjerojatnije je da ćete doživjeti promjene koje utječu na vaše vještine razmišljanja, planiranja i rješavanja problema, kao i na vaše pamćenje i sposobnost razumijevanja složenih koncepata. I dok se male kognitivne promjene općenito smatraju normalnim aspektom starenja, neki ljudi prolaze kroz ozbiljnije kognitivno opadanje povezano sa starenjem. No bez obzira na to trpi li vaš mozak blage ili veće promjene, vaša prehrana može igrati veliku ulogu kada govorimo o zdravlju mozga.

Dr. med. Kiran F. Rajneesh, neurolog na Sveučilištu Ohio State Wexner Medical Center, otkrio je za Eat This, Not That! koje namirnice odabrati za kognitivno zdravlje.
Riba

Ako ste ljubitelj morskih plodova, a želite se usredotočiti na jačanje zdravlja svog mozga, uključivanje više ribe u vašu prehranu, osobito masne, korisna je prehrambena navika koju treba usvojiti.

– Dvije porcije ribe tjedno su odlične za zdravlje mozga budući da su omega-3 masne kiseline korisne u ponovnoj izgradnji mijelina, izolacije oko mozga – kaže dr. Rajneesh.

Zapravo, jedno izvješće iz 2020. objavljeno u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience pokazalo je da konzumacija ribe može poboljšati pamćenje tijekom vremena i cjelokupnu kogniciju i kod zdravih osoba.

Orašasti plodovi

Oni spadaju među najzdravije namirnice uopće i pridonose boljitku cijelog organizma. Vjerojatno ni sami niste svjesni koliko šaka orašastih plodova može poboljšati zdravlje vašeg mozga. Naime, jedna studija koju je proveo časopis Advances in Nutrition otkrila je da su studenti u dobi od 18 do 25 godina koji su konzumirali 60 grama oraha dnevno imali bolje kognitivne performanse i kritičko razmišljanje od onih koji ih nisu jeli.

– Ako možete tolerirati orašaste plodove, oni mogu spriječiti oštećenja na mozgu obnavljajući masne kiseline i vitamin E – kaže dr. Rajneesh.

Bobičasto voće

Konzumiranje svježeg voća i povrća na dnevnoj bazi je nešto što dr. Rajneesh preporučuje svojim pacijentima jer mnoge od tih namirnica sadrže vitamin C kao i korisne antioksidanse za obnavljanje moždanog tkiva i staničnih membrana.

Osim toga, on posebno preporučuje dodavanje bobičastog voća u prehranu jer ono ima mikronutrijente, mikroelemente i visoku razinu antioksidansa koji su korisni za popravak i vraćanje funkcije mozga.

Studija objavljena u časopisu Neural Regeneration Research navodi da je redoviti unos voća bogatog flavonoidima (sadrži ga bobičasto voće) povezan s odgodom Parkinsonove bolesti.

Ista studija navodi da je bobičasto voće sposobno modulirati signalne putove uključene u upalu, preživljavanje stanica, neurotransmisiju i povećanje neuroplastičnosti. Neuroprotektivni učinci bobičastog voća na neurodegenerativne bolesti povezani su s fitokemikalijama kao što su antocijanin, kofeinska kiselina, katehin, kvercetin, kempferol i tanin.

Kurkuma

Ako želite poboljšati okus svojih jela i usput ojačati zdravlje svog mozga, preporučujemo vam da odaberete kurkumu.

– Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je kao sredstvo protiv starenja, raka te općenito pomaže u održavanju pamćenja – kaže dr. Rajneesh.

Nova studija, nedavno objavljena u časopisu American Journal of Geriatric Psychiatry, pruža dodatne dokaze da može zaštititi mozak. Autor studije dr. Gary Small iz Centra za dugovječnost na Kalifornijskom sveučilištu i kolege testirali su kurkumin na 40 odraslih osoba u dobi između 51 i 84 godine, od kojih su svi imali blage probleme s pamćenjem. Tijekom 18 mjeseci sudionici su bili nasumično raspoređeni u jednu od dvije grupe.

Na početku studije, svi su sudionici bili podvrgnuti standardnim kognitivnim testovima, koji su ponavljani svakih šest mjeseci tijekom studije, kao i na kraju studije. Rezultati su otkrili da su ispitanici koji su uzimali kurkumin dva puta dnevno pokazali 28-postotno poboljšanje u testovima pamćenja, dok oni koji su uzimali placebo nisu pokazali značajna poboljšanja.

Ispitanici koji su primali kurkumin također su doživjeli blago poboljšanje raspoloženja, za razliku od onih koji su uzimali placebo.

Iako ovi savjeti pomažu u promicanju cjelokupnog zdravlja mozga, ako sumnjate da vi ili vaši voljeni možda doživljavate značajne kognitivne promjene, najbolje je razgovarati s liječnikom, prenosi Živim.

Share This Article