Presudila im salmonela: Evo kakva je sudbina 150 000 kokoši i gomile jaja s Lukačeve farme

Screenshot: RTL

Vlasnik farme Lukač na kojoj su krajem rujna otkrivena salmonelom zaražena jaja donio je odluku. 150 000 kokoši će zaklati u klaonici u Poljskoj.

“U tijeku je otprema kokoši u objekt koji je odobren u državi članici EU-a u skladu sa svim propisima. Cijeli postupak, po planu, trebao bi biti gotov do kraja listopada 2022. godine”, rekao je Marijan Lukač, vlasnik peradarske farme koncem rujna.

Obitelj Lukač zadnji se put rasplakala pred kamerama, piše RTL.

“Ovo ja ne bih crnom đavlu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika. Svi proživljavaju ovo…”, kazao je gospodin Marijan.

Nisu spremni ponovno o tome govoriti. No kažu – šest, sedam šlepera punih kokoši već je otišlo za Poljsku. U iduća dva tjedna svaki dan dolazit će još po jedan. u svaki stane 8000 komada. Sami su, odgovaraju nam, pronašli klaonicu koja je otkupila zaražene kokoši te su se ugovorom obvezali meso termički obraditi.

“Jaja koja se trenutno proizvode od preostalog jata ne stavljaju se na tržište za javnu potrošnju već se označavaju kao jaja “B” klase i provodi se termička obrada tih jaja”

Drugim riječima meso i jaja ponovno će se naći u namirnicama koje jedemo, ali termički obrađeni neće biti opasni po zdravlje ljudi. Iz inspektorata pak kažu, nakon Lukača na još je jednoj manjoj farmi u Trnjanima također pronađena salmonela. Ne zbog pojačanog nadzora, već u redovnoj kontroli.

“Uzorci se često uzimaju , ako su kokoši cijepljene svakih osam tjedana. U njemačkoj je to primjerice dva puta godišnje tako da naši potrošači mogu biti sigurni”, kaže Dražen Čurila, vlasnik peradarske firme.

Vlasnik farme u svetom Đurđu kaže osim cijepljenja, provode i još niz mjera da izbjegnu pojavu bolesti na farmi poput presvlačenja pri ulasku u peradarnik.

“Ma nikome to ne bih poželio. prodaja je nešto porasla ali to je zbog ptičje gripe koja hara Europom, tako da je manjak jaja na tržištu već neko vrijeme i nestašica bi i tako došla da se to njima i nije dogodilo”, kaže Čurila.

Ali jest. Država će platiti odštetu za svaku kokoš, no nove ne smiju nabaviti sve dok se farma ne isprazni, očisti i dezinficira, a brisevi na opne budu negativni na salmonelu, piše RTL.

Share This Article