Pregovora nema: Predsjednik Ukrajine potpisao odluku o nemogućnosti razgovora s Putinom

Foto: Ured ukrajinskog predsjednika

Predsjednik Volodimir Zelenskij donio je odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu “U vezi s akcijama Ukrajine kao odgovor na pokušaj Ruske Federacije da pripoji teritorije naše države, s ciljem jamčenja sigurnosti euroatlantskog područja, Ukrajine i obnove njezine teritorijalne cjelovitosti”.

Odgovarajući dekret, br. 679/2022, objavljen je na web stranici šefa države, prenosi Ukrinform.

“U skladu s člankom 107. Ustava Ukrajine, staviti na snagu odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine od 30. rujna 2022. ‘U vezi s akcijama Ukrajine kao odgovor na pokušaj Ruske Federacije da pripoji teritorije naše države, s ciljem jamčenja sigurnosti euroatlantskog područja, Ukrajine i obnove njezine teritorijalne cjelovitosti”, stoji u dokumentu.

Odluka predviđa nemogućnost održavanja pregovora s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Također predviđa odobrenje zajedničkog apela predsjednika Ukrajine, predsjednika Vrhovne rade Ukrajine i premijera Ukrajine Sjevernoatlantskom savezu.

Osim toga, Kabinet ministara zadužen je za pripremu prijedloga za sustav jamstva sigurnosti na više razina koji se temelji na multilateralnim i bilateralnim sporazumima Ukrajine, čiji je cilj dovođenje obrambenog potencijala Ukrajine na razinu koja će osigurati zajamčeno odbijanje oružane agresije Ruske Federacije, jačanje vojne potpore Ukrajine za izgradnju njezinih obrambenih sposobnosti, promicanje razvoja obrambenog i industrijskog kompleksa te značajno povećanje opsega i obujma pojedinačne i zajedničke obuke ukrajinskih pripadnika.

U uvjetima eskalacije sa strane Ruske Federacije, Kabinet ministara je dobio zadatak osigurati jačanje obrambenih sposobnosti povećanjem isporuke vojne i tehničke pomoći Ukrajini.

Uredba stupa na snagu danom objave.

Kako je objavljeno, predsjednik Volodimir Zelenskij ranije je rekao da je Ukrajina spremna za dijalog s Ruskom Federacijom, ali samo s drugim predsjednikom.

Share This Article