3.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uglednog psihijatra vrijeđaju i difamiraju, kaže, unatoč jasnom očitovanju Pravobraniteljice za ravnopravnost...

Uglednog psihijatra vrijeđaju i difamiraju, kaže, unatoč jasnom očitovanju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na fb-u:

“MOJ ODGOVOR NA UVREDE I DEZINFORMACIJE UDRUGE ZA PRAVA TRANSRODNIH OSOBA

Na svojim službenim stranicama udruga za prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba “kolekTIRV” uporno nastavlja s vrijeđanjem i difamacijom mojeg javnog lika i djela nazivajući me “transfobom” unatoč jasnom očitovanju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja kaže suprotno.

Nadalje, u istom tonu se osvrću na moje teze iz intervjua “Glasu Istre” od 06/08/22 godine u kojem kritički govorim o rodnoj ideologiji i pri tome zastupaju samo one teze koje idu u korist njihovih aktivističkih stavova, a zanemaruju more znanstvenih i medicinskih činjenica koje govore suprotno.

Stoga danas javno objavljujem i dopis koji sam im upravo uputio:

Poštovani/e,

na službenim stranicama vaše udruge kolekTIRV objavljen je tekst pod naslovom “REAKCIJA UDRUGE KOLEKTIRV NA TRANSFOBNE IZJAVE PSIHIJATRA HERMANA VUKUŠIĆA” u kojem reagirate na moj intervju “Glasu Istre” od 06/08/22 godine.

Navedeni tekst mi imputira “namjerno širenje neutemeljenih tvrdnji i stavova, a kojima je jedina svrha poziv na usmjerenu transfobiju i diskriminaciju trans i rodno varijantnih osoba”, čime se na neistinit i uvredljiv način proziva mene kao osobu i javnozdravstvenog djelatnika sa preko 30 godina radnog staža i angažmana posvećenog društveno ranjivim skupinama.

Kao činjenice koje potvrđuju prethodno navedene stavove prvo ću navesti očitovanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, gospođe Višnje Ljubičić, dipl.iur. od 22/08/22, a u kojem se (između ostaloga) za moj intervju u “Glasu Istre” kaže sljedeće”

“Navodi izneseni u intervjuu ne predstavljaju diskriminaciju odnosno uznemiravanje u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova odnosno Zakona o suzbijanju diskriminacije…Tvrdnje iznesene u intervjuu su u u domeni vrijednosnog suda koji nema diskriminatorni učinak…Stavovi izneseni u intervjuu ne mogu se sami po sebi smatrati poticanjem drugih osoba na činjenje diskriminacije, niti pod javno poticanje na nasilje i mržnju”.

Nadalje, što se pak tiče stručne utemeljenosti mojih navoda iz navedenog intervjua, oni su 01/09/22 prezentirani stručnom kolegiju Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb, te odmah potom široj hrvatskoj javnosti putem društvenih mreža i elektronskih medija.

Interesantna je činjenica da nakon svega navedenoga nitko osim vaše udruge ne dovodi u pitanje medicinsku točnost mojih tvrdnji, a poznato mi je i kako su pojedini zdravstveni djelatnici koji su ujedno i aktivisti skloni djelovanju vaše udruge na traženje stručnog očitovanja protiv mojih navoda dobili negativan odgovor svih relevantnih stručnjaka u Hrvatskoj sa područja seksualne medicine.

S obzirom da očito niste skloni objavi činjenica koje ne idu u korist vašoj aktivističkoj agendi (kako znanstvenih, tako i općih) ovim putem izvješćujem vas kako ću se osobno zalagati da predstavnici vaše udruge imaju prostora na svim predstojećim javnim i službenim zbivanjima koja se tiču javnozdravstvene problematike vezane uz teme iz mog intervjua, pa će, barem tako, šira hrvatska javnost imati priliku čuti obje strane argumenata.

Što se pak tiče uvredljivih i difamirajućih karakterizacija koje vežete uz moj lik i djelo, a koje su mi već učinile štetu povredom moje javne osobnosti i koje su u suprotnosti sa navedenim očitovanjem Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, dajem vam rok do ponedjeljka, 26/09/22 da iste uklonite ili ću u protivnom potražiti pravnu zaštitu.

Također, sukladno odredbama važećih zakona o informiranju i priopćavanju tražim da ovaj moj dopis objavite na službenim stranicama vaše udruge.

Sa poštovanjem,
Herman Vukušić, dr.med.
specijalista-psihijatar”

DOKUMENT Pravobraniteljica: Dr. Vukušić nije iznio diskriminatorne tvrdnje; “Lažno su me optužili za homofobiju i transfobiju”

Dr. Vukušić: Možeš promijeniti rod i osjećati se kao zelena trava, ali spol ne možeš promijeniti. Transrodna žena nije žena, kao ni muškarac koji se osjeća kao žena i naziva se ženom

Ugledni psihijatar dr. Vukušić: Zabraniti bilo kakve hormonalne i kirurške intervencije za mlađe od 21 godine u postupku tranzicije spola

Ugledni psihijatar objašnjava zašto je potreban Zagreb Straight Pride: Usprotiviti se daljnjem prodoru rodne ideologije i zabraniti hormonalne i kirurške intervencije za promjenu spola do 21. godine

Najnovije

Još iz rubrike