Pupovac vrlo oštro o Penavi i padu broja Srba u Vukovaru: Sustavno se radilo na smanjenju

Dnevnik.hr

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio da Srba niti 2011. godine nije bilo iznad 33 posto u Vukovaru nego da je ta brojka iz tadašnjeg popisa stanovništva bila netočna, odnosno da je netko u Vukovaru tada lažirao podatke oglasio se i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Za Večernji list je poručio da za Penavu Srba nema ni danas i da se on cijelo vrijeme i ponaša kao da ih nema i da ih ne treba biti.

“Sasvim sigurno je opasno praviti se da Srba nema i raditi sve da ih nema na taj način da se njihova prava ne priznaju i da se njihova prisutnost ignorira i da se radi politička karijera na antisrpstvu. U Vukovaru, kao i u cijeloj Hrvatskoj to je veoma opasno za međunacionalne odnose”, kazao je Pupovac.

Komentirao je i činjenicu iz novog popisa stanovništva prema kojoj je udio Srba u Vukovaru pao ispod jedne trećine, a čime je ta nacionalna manjina izgubila pravo na upotrebu ćirilice.

Za Pupovca taj postotak za ostvarivanje prava na službenu uporabu jezika i pisma je veoma visok, znatno viši nego u nizu, kaže, zemalja EU. Postoje, kazao je, sredine u kojima se afirmativno vodi manjinska politika poput Istarske županije gdje se takva prava pripadnicima nacionalnih manjina priznaju i neovisno o tomu je li postotak iznad 33 posto ili ispod 33 posto u udjelu stanovništva.

“Ali ja nemam iluziju da je to moguće postići i u ovom slučaju”, kazao je za situaciju u Vukovaru Pupovac.

Stava je da se sustavno radilo u Vukovaru na tomu da se broj Srba smanji, da se smanjuje, i da međuetnički odnosi stagniraju kršeći Ustav i zakone i podupirući se odlukama Vlade. “Ali to je naša situacija koja nije na ponos i čast”, poručio je Pupovac.

Na konstataciju da je i sam član vladajuće većine i misli li što poduzeti po ovom pitanju i ima li u planu razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem na ovu temu Pupovac je kazao kako je bio dio vladajuće većine i u vrijeme predsjednika Zorana Milanovića i da nije bilo nikakve koristi od toga po ovom pitanju. Dodao je i kako u Hrvatskoj postoje područja koja imaju paralelnu vlast i koja na diskriminaciji Srba rade otpor prema državnoj politici.

Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto, u Hrvatskoj nikad manje katolika!

Share This Article