9.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hrvatski piloti dobili pozive za sud u Beogradu: Sad je očito da...

Hrvatski piloti dobili pozive za sud u Beogradu: Sad je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može…

Sada je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može, ustvrdio je jučer jedan od četvorice optuženih hrvatskih pilota Danijel Borović, kada su mu iz Novog lista prenijeli informaciju da im je svima Viši sud u Beogradu poslao pozive za suđenje.

Prvo, pripremno, ročište trebalo bi se održati 14. listopada, a do tada će Viši sud donijeti formalnu odluku hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu, što je izvjesno.

Aleksandar Olenik, Mikčev branitelj po službenoj dužnosti, kazao je Novom listu da su prije desetak dana pozivi umirovljenim pilotima, optuženim za raketiranje dviju srpskih izbjegličkih kolona početkom kolovoza 1995. u BiH, standardnim diplomatskim kanalima otišli u Hrvatsku. No, Borović još nije dobio poziv, u čijem se prilogu nalazi i optužnica protiv njega, što može sugerirati da mu ga Ministarstvo pravosuđa niti neće uručiti. Bilo bi to u skladu sa stavom Vlade Andreja Plenkovića da se ne priznaje sudski proces koji se sprema u Beogradu.

– Nije u posljednje vrijeme bilo kontakata ni s kim iz Vlade, pa ne znam je li za mene stigao poziv iz Srbije, nitko mi ništa nije javio. Meni, u svakom slučaju, nije dostavljen, rekao je Borović, koji, kao niti ostali optuženici, ne komunicira s braniteljem kojeg mu je beogradski Viši sud odredio.

Olenik je Novom listu pojasnio da je sud učinio ono što je Tužiteljstvo za ratne zločine ranije propustilo.

– Odavno su to morali napraviti, prilično mi je nejasno zašto ih u istražnom postupku nisu pozvali da daju izjave. Ako se nekoga nije ni obavijestilo da protiv njega postoji postupak, da je optužen, onda se ne može reći da je taj nedostupan i da mu se mora suditi u odsustvu. Mi bismo se žalili da ti pozivi nisu na kraju ipak odaslani, da se sudilo u odsustvu. Ovako, očekujem da će odgovor iz Hrvatske biti da se ne priznaje ovaj kazneni postupak, a potom će sud odlučiti da se optuženima sudi u odsustvu, što bi bilo utemeljeno na zakonu i imalo bi neku logiku, ističe Olenik.

U međuvremenu on priprema obranu Vladimira Mikca, s osnovnom tezom da optužnica ne sadrži niti jedan konkretan dokaz koji bi njegovog branjenika dovodio u vezu s napadom na srpske civile koji su u danima Oluje iz Hrvatske prešli u BiH, pri čemu ih je na teritoriju susjedne države 13 poginulo.

– To što se u optužnici navodi da u knjizi Istra u Domovinskom ratu piše da je Mikac u to vrijeme bio na nekom položaju i da je zato odgovoran, ne može biti dokaz. Nema nikakve odluke o Mikčevom postavljanju, jedini izvor informacije o tome su tri autora te knjige, naglašava Olenik. Danijel Borović nije ravnodušan, itekako je zainteresiran za ishod suđenja u Beogradu.

Borović: Na pravednom suđenju bi me oslobodili

– Ako će to suđenje biti pravedno, a ne politički motivirano, onda ću ja biti oslobođen, smatra Danijel Borović.

– Jer, znam da nisam zapovijedio nikakav ratni zločin i srbijansko tužiteljstvo ne može raspolagati relevantnim dokazima da jesam, naglašava Borović, kojeg se optužuje da je s dužnosti koju je obnašao 8. kolovoza 1995. dvojici nepoznatih pilota sa zračne luke Pleso zapovijedio da napadnu izbjegličku kolonu koja se kretala rutom Bosanski Novi – Prijedor, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike