-0.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Zbog problema sa seksualnom orijentacijom pomoć je posljednjih godina zatražilo čak 587...

Zbog problema sa seksualnom orijentacijom pomoć je posljednjih godina zatražilo čak 587 djece, psihijatar objašnjava što se događa

U gotovo sto godina otkad se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15 tisuća dječaka i jedna na oko 25 tisuća djevojčica. Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj, ističe dr. Herman Vukušić, specijalist psihijatar Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb, piše Glas Istre.

Porast dijagnoze rodne disforije, koji se posljednjih nekoliko godina bilježi među djecom i adolescentima širom Europe i svijeta, pa tako i Hrvatske, posljedično rezultira i porastom zahtjeva za promjenom spola. Samo je u Hrvatskoj, prema statistici dviju klinika, u proteklih sedam godina broj dječaka i djevojčica koji su zbog seksualne orijentacije potražili stručnu pomoć, dosegnuo 587.

– U zadnjih sedam godina zbog problema sa svojom seksualnom orijentacijom pomoć je potražilo 587 djece, od kojih 336 natalnih dječaka i 251 djevojčica. Riječ “problemi” stavljam pod navodnike, jer je inače, do prije petnaestak godina, broj ovakvih osoba uistinu bio jako mali: 0,005 do 0,014 posto za muškarce i 0,002 do 0,003 posto za žene. Njihova dijagnoza zove se rodna disforija, odnosno stres života u tijelu kojem ne pripadaš i kao takve te osobe zaslužuju punu medicinsku pažnju i skrb, a veliki broj njih do kasne adolescencije sraste sa spolom u kojem su rođeni”, ističe dr. Herman Vukušić, specijalist psihijatar Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

– U gotovo sto godina otkad se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15 tisuća dječaka i jedna na oko 25 tisuća djevojčica. Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj”, kaže dr. Vukušić.

Hormonalne supstance

– Prema staroj klasifikaciji dijagnoza, rodna disforija je američka klasifikacija, a mi to vodimo kao transseksualizam, odnosno poremećaj spolnog razvoja u djetinjstvu. Zajedničkim nazivom to zovemo dijagnoza rodne disforije”, pojašnjava Vukušić.

Prema njegovim riječima, epidemija rodne disforije kojoj svjedočimo u svijetu, Europi i Hrvatskoj uvelike je potaknuta promicanjem ideja rodne ideologije i financijskim interesima farmaceutske industrije.

– Zadnji broj rodova koje vaše dijete ili vi možete izabrati je 72, naglašava Vukušić, te dodaje da se u najvećem broju slučajeva radi o društveno potaknutoj i stimuliranoj dijagnozi, a ne pravoj rodnoj disforiji.

– Nažalost, dokazano je da se velikom broju ove djece nekritički daju nedovoljno ispitane hormonalne supstance za blokadu puberteta, što kasnije kod mnogih dovodi do nepopravljive tjelesne i duševne štete, a zbog čega su mnoge europske zemlje počele zabranjivati takve postupke, kaže psihijatar.

Prema statističkim podacima jedne hrvatske klinike, u razdoblju od proteklih sedam godina je zamjetan izraziti porast promatranih dijagnoza u dobnim skupinama od 10 do 15 i od 15 do 20 godina. U dobnoj skupini od 10 do 15 godina broj promatranih dijagnoza porastao je od svega jedne u 2015., pa do 24 dijagnoze u 2021. godini. U dobnoj skupini od 15 do 20 godina 2015. godine nije zabilježena nijedna dijagnoza, a godinu kasnije zabilježen je porast od 13 promatranih dijagnoza. Čak 124 dijagnoze zabilježene su u 2021. godini. Da se taj trend rapidno nastavlja, govori i podatak o čak 91 dijagnozi u istoj dobnoj skupini u prvih sedam mjeseci ove godine.

Zamjetan je i trend porasta broja promatranih dijagnoza u pojedinim dobnim skupinama, ali u kraćem vremenskom periodu: u skupini od 15 do 20 godina bilježi se rast od jedne dijagnoze u 2019. godini, do njih 17 u 2021. U skupini od 20 do 25 godina taj rast kreće se od 3 u 2019. do 9 u 2021. godini. U obje promatrane dobne skupine zamjetan je trend daljnjeg rasta i u prvih 7 mjeseci 2022. godine. U dobi iznad 25 godina nema trenda porasta.

U skladu s podacima, izrađen je i grafikon po kojemu se može pratiti trend rasta promatranih dijagnoza rodne disforije. Na njemu su prikazane krivulje koje pokazuju porast rodne disforije kod djece u Hrvatskoj u ranije spomenutom razdoblju od zadnjih sedam godina.

– Dvije su putanje, odnosno krivulje koje predstavljaju djecu; jedna je za muški, druga za ženski rod. Razvidan je rapidan porast u obje populacije, s višom stopom u djevojčica od 2018. godine, objašnjava dr. Vukušić.

Transrodnost kao trend

Svi ovi podaci predstavljeni su na stručnom sastanku Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb koji je održan početkom mjeseca. Time je započela ozbiljna stručna rasprava u medicinskim krugovima na temu porasta dijagnoze rodne disforije, što je potvrdio i Vukušić kao jedan od sudionika tog sastanka. Stručni sastanak na KBC-u Zagreb, kaže ovaj psihijatar, bio je iznimno posjećen.

– Tijekom sastanka razvila se i velika diskusija koja je išla u smjeru potvrde teze da je to socijalno odnosno društveno uvjetovana dijagnoza, kao što se pokazuje i u drugim zemljama, od SAD-a, preko Engleske, Švedske, Francuske, pa tako i kod nas, navodi Vukušić. – Potvrđeno je da se radi o trendu, a to potvrđuju i čelne osobe odnosno visoki dužnosnici WPATH-a, koja je svjetska organizacija za transrodno zdravlje, među kojima je i doktorica Erica Anderson koja je transrodna žena iz, kako ja kolokvijalno kažem, stare garde. Ona je kao predsjednica WPATH-a izjavila da joj se čini da je WPATH pretjerao i da veliki broj tinejdžera koje ona danas vidi i s kojima danas priča nije transrodan, nego da je to posljedica trenda, kaže psihijatar.

Herman Vukušić ističe da je u psihijatriji, kada se govori o tinejdžerskoj dobnoj skupini, što je poznato otkad se uopće počeo proučavati psihoseksualni razvoj čovjeka i djece, pubertet definiran kao faza potrage za identitetom. – Vi sada imate jedan identitet koji se prikazuje kao prihvatljiv, kao društveno poželjan, kao sverješavajući za gomilu životnih problema i praktički se nameće adolescentskoj dječjoj populaciji kao rješenje za sve njihove psihosocijalne, društvene, obiteljske i vršnjačke probleme, a tu dolazi do porasta o kojemu govorimo, ističe ovaj psihijatar.

– Iz meni dostupnih dokumenata i obavijesti koje aktivističke udruge daju u javnost, radi se o informacijama koje imaju moguće dalekosežne negativne štetne posljedice po javno zdravlje pučanstva, posebice za djecu. Stoga ću preko stručnih kanala, a po potrebi i pravosuđa, zajedno s kolegama pokrenuti odgovarajuće akcije, zaključio je dr. Vukušić, piše Glas Istre.

Podrška pravobraniteljice

Podsjetimo, dr. Herman Vukušić je u kolovozu dao intervju za Glas Istre u kojem je, između ostaloga, sa stručne strane pokušao pojasniti i trendove brzorastuće dijagnoze rodne disforije među djecom. Nakon pritiska nekih aktivističkih udruga, obratio se pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je u svom nedavnom očitovanju ustanovila da “navodi izneseni u intervjuu ne predstavljaju diskriminaciju, odnosno uznemiravanje u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova odnosno Zakona o suzbijanju diskriminacije”.

Vukušić je dao i javnu podršku održavanju prvog Zagreb Straight Pridea koji će se održati 8. listopada u Zagrebu. Na svom profilu jedne društvene mreže naveo je da je Straight Pride potreban “da bismo se usprotivili daljnjem prodoru rodne ideologije u naše obrazovne i odgojne institucije te da se izborimo za zabranu hormonalnih i kirurških intervencija u procesu promjene spola do 21. godine života”.

Dr. Vukušić o novim standardima skrbi za zdravlje transrodnih osoba: Nema dobne granice za blokadu puberteta u djece i ako se roditelji tome protive država im može oduzeti djecu

DOKUMENT Pravobraniteljica: Dr. Vukušić nije iznio diskriminatorne tvrdnje; “Lažno su me optužili za homofobiju i transfobiju”

Dr. Vukušić: Možeš promijeniti rod i osjećati se kao zelena trava, ali spol ne možeš promijeniti. Transrodna žena nije žena, kao ni muškarac koji se osjeća kao žena i naziva se ženom

Ugledni psihijatar dr. Vukušić: Zabraniti bilo kakve hormonalne i kirurške intervencije za mlađe od 21 godine u postupku tranzicije spola

Najnovije

Još iz rubrike