Napravili supermoćan vojni laser, isporučili ga američkoj vojsci i prije roka

Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin isporučio je svoj najsnažniji laser dosad američkoj vojsci i prije roka za ugradnju u nove demonstratore laserskog oružja dizajniranog za gađanje različitih ciljeva.

Lasersko naoružanje u novije se vrijeme brzo razvija iz obećavajućeg koncepta u praktično bojno oružje. Međutim, nije riječ o jednostavnom i linearnom razvoju. Lasersko oružje iznimno je složen sustav koji se često vraća na početak kada se neki koncept u dizajnu pokaže nepraktičnim.

Svaki od podsustava u laseru, koji uključuju jedinice napajanja, laserske generatore, jedinice za fokusiranje, sustave za ciljanje i mnoge druge, moraju jednako napredovati i pravilno se integrirati u obliku koji nije samo funkcionalan, već dovoljno robustan i pouzdan da bude praktično oružje na moru, na kopnu, u zraku i, konačno, u svemiru.

Očito je najvažniji podsustav sam takozvani “solid-state” laser. U ovom slučaju Lockheed Martin je povećao snagu samog lasera na 300 kW. To je pet puta veća snaga od taktičkog lasera HELIOS, koji je tvrtka isporučila američkoj mornarici u kolovozu za integraciju u postojeće ratne brodove.

Novi laser od 300 kW koristit će se u nekoliko demonstracijskih projekata, uključujući i demonstracijski laserski sustav oružja američke vojske Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL). Laboratorijska i terenska ispitivanja tog sustava očekuju se do kraja tekuće godine.

Povećanjem snage lasera buduća će oružja moći djelovati na veći izbor većih ciljeva na većim udaljenostima te ih brže i neutralizirati.

Lockheed Martin povećao je snagu i učinkovitost te smanjio težinu i volumen visokoenergetskih lasera s kontinuiranim valom, što smanjuje rizik za buduće terenske napore laserskih oružanih sustava velike snage, rekao je Rick Cordaro, potpredsjednik Lockheed Martinova odjela za rješenja za napredne proizvode, piše Lockheed Martin, prenosi Zimo.

Share This Article