9.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pregovori o slanju F-16 i Patriota u Ukrajinu se nastavljaju — ali...

Pregovori o slanju F-16 i Patriota u Ukrajinu se nastavljaju — ali tiho

Ukrajina je prestala javno tražiti vrhunsko američko oružje poput sustava protuzračne obrane Patriot, borbenih zrakoplova F-16 i dronova Grey Eagle.

Ali iza kulisa, nije prestala potraga za oružjem koje bi moglo preokrenuti tijek rata. Kijev postaje sve pametniji u pogledu svojih zahtjeva.

Obje strane raspravljaju hoće li poslati sve tri stavke dok se sklapaju dugoročni ugovori o financiranju, prema savjetnicima ukrajinske vlade, dužnosnicima Pentagona i rukovoditeljima obrambene industrije, piše Politico.

Predsjednik Volodimir Zelenskij nije bio tih u prozivanju zapadnih vlada za oružjem koje je njegovoj zemlji potrebno za odbijanje ruskih osvajača, te je zahtijevao više topništva, raketnih bacača i preciznog oružja, koje su SAD i zapadni saveznici ovog ljeta konačno osigurali u velikom broju.

Ali posljednjih tjedana došlo je do pomaka od glasnog pozivanja na protuzračnu obranu i borbene zrakoplove prema tišim pregovorima. Kampanju za ublažavanje predvodili su savjetnici Zelenskog u Kijevu i ključni sugovornici u Washingtonu, zajedno s prijateljskim savjetima same Bidenove administracije, koji su potaknuli Kijev da se pažljivije usredotoči na ono što mu je trenutno potrebno kako bi izgurao ruske snage iz ukorijenjenih položaje na istoku i jugu Ukrajine.

Promjena s javne kampanje na privatnu došla je jer su savjetnici postali zabrinuti da zahtjevi za vrhunskim oružjem odvraćaju pozornost od neposrednijih potreba Kijeva na bojnom polju.

Mjesecima nakon ruske sveobuhvatne invazije krajem veljače, ukrajinski su čelnici tražili sustave Patriot i druge vrhunske tehnologije, stavljajući ih na vrh popisa želja poslanih u Washington. Ali skupi predmeti izostavljeni su iz najnovijih zahtjeva za oružjem, a ostali su na traženju više topničkih granata i raketa za raketne bacače HIMARS.

Međutim, razgovori o konačnoj nabavi Patriota, F-16 i Grey Eagles u nekom trenutku nastavljaju se na niskoj razini, međutim, prema tri izvora iz industrije i ljudima koji su u kontaktu s vladom u Kijevu, piše Politico.

Zabrinutost nije samo da bi visokotehnološki sustavi bili provokativni za Moskvu, već i da bi složeno održavanje i podrška za sustave predstavljalo izazov Ukrajini usred rata. U slučaju Patriota, njihova relativna nestašica čini opskrbu Ukrajine izazovom. Postrojbe Patriot američke vojske neke su od najraspoređenijih jedinica u službi, a saveznici diljem Europe, Bliskog istoka i Pacifika zahtijevaju zaštitu koju pružaju.

Postoji i problem određivanja prioriteta: postojeći NATO saveznici također žele ove sustave. Dok sve više istočnoeuropskih zemalja odustaje od svojih starijih ruskih ili čak sovjetskih zrakoplova, one traže od SAD-a da počne prodavati ili financirati F-16 za vlastitu obranu. Već je isporuka 14 F-16 Slovačkoj odgođena godinu dana — do 2024. — zbog problema s opskrbnim lancem, a Tajvan ostaje visoko na listi prioriteta za zrakoplove i njihove rezervne dijelove.

Neki od ovih složenijih sustava – uključujući F-16 koje su američke zračne snage planirale umiroviti – “vjerojatno će stići nakon završetka ovog sukoba”, rekao je djelatnik Kongresa koji je upoznat s raspravama.

Što se tiče zahtjeva za raketnim baterijama Patriot, SAD je pristao financirati prodaju Nacionalnog naprednog raketnog sustava zemlja-zrak, ili NASAMS, za Ukrajinu. Dužnosnici upozoravaju da bi kapacitet Ukrajine za treniranje i korištenje oba sustava odjednom bio ograničen, u najboljem slučaju.

“NASAMS i Patriot su različiti sustavi i obučavate iste vojnike protuzračne obrane “, rekao je djelatnik, koji je kao i drugi u ovoj priči govorio pod uvjetom anonimnosti. “Mislim da ćemo stići tamo.”

Pentagon je nedavno dodijelio ugovor vrijedan 182 milijuna dolara tvrtki Raytheon Technologies, koristeći sredstva Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć, za NASAMS. Prva dva sustava bit će isporučena unutar sljedeća dva mjeseca, rekao je Pentagon u petak.

Ukrajinski napad da zauzme Harkivsku oblast i potisne ruske trupe s tisuća četvornih milja ukrajinskog teritorija ovog mjeseca je doprinio jakim stranama Ukrajine — brzom donošenju odluka na terenu i učinkovitom korištenju topništva i preciznog streljiva djelomično vođeno pravovremenim američkim obavještajnim podacima — istovremeno razotkrivajući ruske slabosti u vodstvu i logistici koje su bile očite u nasrtaju Kremlja na Kijev u veljači.

Dok je ukrajinski napredak bio zapanjujući, čini se da rat nije blizu kraja. Kijev i Kremlj tek trebaju započeti razgovore o okončanju sukoba, dok se čini da Ukrajina namjerava iskoristiti svoje novostečene prednosti. Vladimir Putin, u međuvremenu, nije pokazao nikakav znak odustajanja od svoje maksimalističke pozicije da promijeni vladu Ukrajine.

Dok se topnička i oklopna borba nastavlja na istoku i jugu, ruski balistički projektili nastavljaju gađati civilnu infrastrukturu u Ukrajini, naglašavajući potrebu za modernijim sustavima protuzračne obrane od nekolicine ruskih S-300 kojima Ukrajina trenutačno upravlja.

Kako bi na kraju stigli tamo, američki dužnosnici nastavljaju raspravljati hoće li poslati Patriote u Ukrajinu kao dio dugoročne strategije. Rasprave o tome hoće li se sustav poslati su u ranoj fazi u Ministarstvu obrane, a konačna odluka bila bi na predsjedniku Joeu Bidenu. Ali činjenica da dužnosnici govore o takvom potezu velika je promjena u odnosu na ovo proljeće, kada su američki dužnosnici odbacili ideju.

Ako se plan krene naprijed, vjerojatno će SAD potpisati ugovor s Raytheonom za izgradnju dodatnih sustava za Kijev, umjesto prijenosa relativno rijetkih – i intenzivno raspoređenih – baterija Patriot iz američkog inventara.

Sustav Patriot bio bi značajno povećanje sposobnosti za Ukrajince.

Patriot je sofisticirani sustav za više misija dizajniran za obaranje zrakoplova s ​​fiksnim krilima, balističkih ili krstarećih projektila. Osim Sjedinjenih Država, 17 zemalja upravlja sustavom, uključujući Rumunjsku i Poljsku.

To je obrambeno oružje koje bi natjeralo ruske pilote da “dvaput razmisle” prije nego napadnu ukrajinske snage, rekao je Tom Karako, viši suradnik Centra za strateške i međunarodne studije.

“Da bi se koristio u obrani, morate imati ruski projektil ili ruski zrakoplov koji je došao u domet”, rekao je Karako. “Rekao bih da je deeskalirajuće.”

U usporedbi s postojećim ukrajinskim protuzračnim i raketnim obrambenim sredstvima, Patriot je mnogo noviji sustav većeg dometa koji bi Kijevu pružio kritičnu novu sposobnost protiv ruskih napada, rekao je Karako. Slovačka je u travnju poslala Ukrajini stari sovjetski proturaketni obrambeni sustav S-300. NASAMS koji šalje SAD može oboriti projektile kratkog do srednjeg dometa.

Ako SAD odluči krenuti putem nabave, Ukrajinci ne bi očekivali isporuku Patriota godinama, vremenski okvir sličan oružju koje je Bidenova administracija objavila u kolovozu kao dio paketa od 3 milijarde dolara koji izravno financira ugovore s američkom obrambenom industrijom.

Financiranje obrambene industrije ići će na proizvodnju topničkih granata, minobacačkih granata, raketnih sustava zemlja-zrak; nova sposobnost protudronova; dodatni dronovi; i 24 kontrabaterijska radara. Ništa od opreme neće stići mjesecima; nekima će trebati godine. No dužnosnici kažu da će ulaganje omogućiti Ukrajini da planira vlastitu buduću obranu.

Upitan o slanju Patriota i drugog novog oružja u Ukrajinu, glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je da ministarstvo “u ovom trenutku nema novih najava”.

“Općenito govoreći, radimo danonoćno kako bismo ispunili prioritetne zahtjeve Ukrajine za sigurnosnu pomoć, isporučujući oružje iz američkih zaliha kada su dostupna i olakšavajući isporuku oružja saveznicima i partnerima kada njihovi sustavi bolje odgovaraju potrebama Ukrajine”, rekao je glasnogovornik potpukovnik Garron Garn.

Patriot bi bio “manje eskalirajući” od nekih drugih sustava koji se razmatraju, rekao je dužnosnik Ministarstva obrane, uključujući rakete većeg dometa kao što je Vojni taktički raketni sustav, ofenzivno oružje koje može letjeti do 290 milja i dosegnuti ruski teritorij, a za koji je Bijela kuća rekla da se ne razmatra.

Razgovori o isporuci drona MQ-1C Grey Eagle također traju već mjesecima. Čini se da dronovi nisu ništa bliže putu u inozemstvo nego što su bili ovog proljeća, kada su rasprave prvi put postale javne, iako su dva savjetnika ukrajinske vlade rekla za POLITICO da se razgovori nastavljaju.

Postoji nekoliko zabrinutosti, uključujući potencijalni gubitak tehnologije na dronu ako ga Rusi obore, zajedno s nelagodom unutar američkih zračnih snaga – koje jedva čekaju umiroviti vlastitu flotu Sivih orlova – ako se sustavi pokažu otpornijima na modernom bojnom polju nego što se očekivalo. Zračne snage žele novac potrošen na zastarjele bespilotne letjelice preusmjeriti na druge prioritete modernizacije.

Kad god stigne više novih tehnologija, postalo je jasno da će Ukrajina sve više biti preplavljena opremom prema NATO standardima kako starije ruske zalihe svega, od streljiva do rezervnih dijelova presušuju diljem Europe, stavljajući zapadne donatore u poziciju da doniraju – ili prodaju – sve više vrhunske opreme u Kijev za desetljeća koja dolaze, piše Politico.

Najnovije

Još iz rubrike