Dr. Vukušić o novim standardima skrbi za zdravlje transrodnih osoba: Nema dobne granice za blokadu puberteta u djece i ako se roditelji tome protive država im može oduzeti djecu

Foto: FB

Prije nekoliko godina Vlada RH, konkretno Ured za udruge, u okviru projekta “Rodna ravnopravnost za sve – vrijeme je za trans prava” sufinancirala je prijevod i tiskanje sedmog izdanja “Standarda skrbi za zdravlje transspolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba” (u daljnjem tekstu: Standardi)

Ove Standarde izdaje Svjetska strukovna organizacija za zdravlje transrodnih osoba (The World Professional Association for Transgender Health) koju ću u nastavku teksta oslovljavati njezinim engleskim akronimom: WPATH, piše ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić na stranici Zagreb Straight Pridea 2022, 1. hetero parade ponosa.

Sve što danas WPATH priopći smatra se “zlatnim standardom” u zdravstvenoj skrbi za transrodne osobe, premda posljednjih godina sve više profesionalnih organizacija, stručnjaka i publicista kritizira WPATH zbog njihove pristranosti, znanstvene neobjektivnosti i promicanja nedovoljno dokazanih medicinskih tehnika i procedura.

Tako je, primjerice, međunarodno Društvo za dokazima utemeljenu rodnu medicinu (The Society for Evidence Based Gender Medicine: u daljnjem tekstu SEGM), internacionalna grupa od preko 100 kliničara i znanstvenika u siječnju ove godine otvoreno kritiziralo nacrt novog, osmog izdanja Standarda skrbi za zdravlje transspolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba, a koji su objavljeni u SAD-u prije nekoliko dana.

Prema SEGM-u ovi novi Standardi potencijalno su štetni zbog nedostatka čvrste znanstvene metodologije i loše kvalitete dokaza za navedene tvrdnje, a u njihovoj izradi WPATH je koristio isključivo one reference koje opravdavaju spolnu tranziciju, bez razmatranja istraživanja koja govore suprotno.

Pa tako, bez obzira što sve više zemalja u Europi zabranjuje hormonalnu blokadu puberteta i kirurške intervencije u tranziciji spola kod djece, WPATH u svojim novim standardima UKIDA DOBNU GRANICU za hormonalnu blokadu puberteta, a primjenu spolno suprotnih hormona u djece zagovara već od 14. godine života !!!

Također, uklanjanje dojki kod djevojčica, što se WPATH-ovim riječnikom zove “maskulinizacija grudi”opravdava se “stručnim mišljenjem” od 15. godine djetetove dobi.

Šećer na kraju: roditeljska suglasnost za tranziciju spola u djeteta je POŽELJNA, ALI NIJE NEOPHODNA, a ako se roditelji kojim slučajem tome protive država će intervenirati kako bi dijete ostvarilo svoj “odabrani identitet”.

Stoga, prije nego što Vlada RH prevede i ovo 8. izdanje Standarda potrebno je stručno i javno djelovati u interesu zaštite dječjih prava od agresivnih aktivističkih interesa i pseudoreligijskih ideoloških tema koje su u Hrvatsku na mala vrata ušle ratifikacijom Istanbulske konvencije, piše dr. Vukušić.

Share This Article