VIDEO Cijeli paket: Na Vladi predstavljene mjere zbog poskupljenja hrane, plina, struje…

Screenshot: HRT

Sjednica Vlade u četvrtak, 8. rujna 2022., u 11 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera pomoći.

“Današnja sjednica posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i ekonomije od rasta cijena. Tome ćemo posvetiti čak prvih 20 točaka sjednice vlade”, rekao je Plenković.

Rezime mjera

Nitko nije ostavljen po strani, omogućit ćemo mirnu jesen i zimu, rekao je Plenković.

Država je osigurala sredstva, zaštitit ćemo građane, osigurati nesmetano funkcioniranje javnih službi i gospodarstva. Krećemo dugoročno sa snažnijim ulaganjem u obnovljive izvore energije kako bismo radili na energetskoj neovisnosti Hrvatske. Šaljemo poruku o odgovornosti i poruku štednje energije. To što smo napravili iskorak, ne znači da istodobno ne računamo na racionalnost baš svakog pojedinca. Svi se u ovim okolnostima trebaju držati vrlo jasnih preporuka koje smo donijeli u srpnju. Stoga, svaka ušteda energije jača našu otpornost i omogućava da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije, rekao je Plenković.

Saboru ćemo predložiti poseban porez na dobit, s dodatnim oporezivanjem onih poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit, a koja je narasla posebno u vremenu krize, rekao je Plenković.

Kad se sve zbroji, donosimo do iznosa od 21 milijardu kuna, rekao je Plenković, dodavši da je vrijednost mjera u Hrvatskoj 6,3 posto u odnosu na BDP, što je znatno više nego u ostalim europskim zemljama.

Mjere za energetsku obnovu

Bit će i mjera za energetsku obnovu.

Želimo povećati udio obnovljivih izvora energije. Praktički smo u ravnini s Danskom po potrošnji iz obnovljivih izvora energije, rekao je Plenković.

Ima i mjera za kredite poduzećima.

Mjere za radnike

Donesene su i mjere za radnike, odnosno porezna rasterećenja i povećanje neoporezivih primitaka.

Bit će i potpora za prijevoz. Mjera je vrijedna 580 milijuna kuna, s ciljem sigurnosti i pouzdanosti javnoga prijevoza i sprečavanjem daljnjeg rasta cijena karata, rekao je Plenković.

Mjere za poljoprivrednike

Donose se i mjere za poljoprivrednike i to zbog suše i klimatskih promjena.

Mjere za roditelje

Ići će se i s isplatom posebnog novčanog primanja po obiteljima, ovisno o broju djece.

Vodi se i računa o studentima, ići će i potpore studentima i studentskim centrima.

Povećava se i neoporezivi dio studentskog dohotka, i to za 60 posto.

Mjere za umirovljenike

Predstavio je i mjere za umirovljenike. Ići će se za mjerom koja je sadržana u jednokratnoj naknadi, energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna.

Povrh toga, idu s prijedlogom da se od 1. siječnja 2023. godine najniža mirovina poveća za tri posto. Obuhvatit će 278 tisuća korisnika, a vrijednost mjere je 200 milijuna kuna.

Povećat će se i naknade za nezaposlene.

Mjere za ugrožene građane

Povećat će se i socijalne naknade.

“Kad kažemo da nikoga ne ostavljamo po strani, onda ovaj slajd pokazuje da brinemo za sve”, rekao je Plenković.

Ograničavanje cijena namirnica

“Došlo je do ogromnoga rasta cijena osnovnih namirnica. Mi smo nakon konzultacija i s proizvođačima i s trgovačkim lancima dogovorili da ćemo sljedeće proizvode limitirati”, rekao je Plenković.

Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso.

Screenshot: N1

Snižavanje cijena toplinske energije

Svjesni smo da smo trebali ići i na ograničenje cijena toplinske energije. “Riječ je o mjeri koja obuhvaća preko 160.000 kupaca. Idemo za tim da bude nepromijenjena cijena toplinske energije u ogrijevnoj sezoni”, rekao je Plenković.

Vrijednost mjere je nešto manje od 200 milijuna eura.

Svjesni smo i da se dio sugrađana grije na ogrijev. S te strane smo dogovorili povećanje proizvodnje drva za ogrijev na 1,1 milijun s popustom od 20 posto.

Ublažavanje rasta cijena plina

Što se tiče cijene plina, cijene su ograničene do 1. travnja 2023. godine.

Pokazao je i što se događa s cijenama plina i struje na europskom tržištu i usporedio ih sa cijenama u Hrvatskoj. “Više od nekoliko puta cijena je povoljnija nego što bi bila da nije bilo svih onih mjera koje poduzimamo”, rekao je Plenković.

Rekao je da ministar Davor Filipović ide u Bruxelles, gdje će s europskim ministrima raspravljati o rastu cijena energenata.

Bez cjelovitog europskog rješenja nije realno da ijedna vlada nađe samo stalno rješenje. Zato ćemo zastupati rješenje koje treba na zajednički način omogućiti i građanima i gospodarstvu da dugoročnije prebrode ovu krizu s rastom cijena. Hrvatska će sa svojom infrastrukturom moći doprinijeti dosta, rekao je Plenković.

Ublažavanje rasta cijena električne energije

Plenković je predstavio mjeru za ublažavanje rasta cijena struje. Mjera pokriva vrijeme od 1. listopada do 1. ožujka iduće godine. “Kućanstva koja će potrošiti energije do 2500 kilovatsati potrošit će 59 eura megavatsat. Ono što potroše povrh toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat”, rekao je Plenković.

Vrijednost mjere je 3,1 milijardu kuna odnosno 412 milijuna eura, rekao je premijer.

“Odlučili smo napraviti i rekategorizaciju u odnosu na postojeću kategorizaciju, da postoje kućanstva i poduzetništvo. Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao da su gospodarski objekti, mislim na vrtiće, škole, fakultete, domove za starije i nemoćne, bolnice, vjerske zajednice… Niz aktera koji su navedeni u našim pravnim aktima, koji imaju drugu svrhu, a ne klasičnu gospodarsku svrhu i njima smo odredili cijenu od 62 eura megavatsat, i to bez one skuplje kategorije ovisno o potrošnji. Smatramo da dječji vrtić, fakultet, bolnica moraju moći normalno funkcionirati. Vrijednost ove mjere je milijarda kuna”, rekao je Plenković.

Što se tiče poduzetništva, i za njih su dostupne nove cijene.

Dnevni red

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice:

1. Prijedlog uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije

2. Prijedlog odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda

3. Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima doplatka za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

4. Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena

5. Prijedlog odluke o isplati novčanog primanja nezaposlenim osobama radi ublažavanja posljedica porasta cijena

6. Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju Hrvatskog zavoda za socijalni rad

7. Prijedlog zaključka u vezi s naknadom za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na udomitelje

8. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za povećanje prethodno odobrenih sredstava za poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, u okviru specifičnog cilja 9.i.1. Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.
9. Prijedlog odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje troškova stanovanja te iznosu sredstava za pojedinu jedinicu lokalne samouprave za 2022. godinu

10. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju
11. Prijedlog zaključka u vezi s potporom studentskim centrima za održiv sustav prehrane te potporom studentima nižeg socio-ekonomskog statusa

12. Prijedlog zaključka u vezi s izmjenom Pravilnika o porezu na dohodak radi povećanja iznosa neoporezivih primitaka

13. Prijedlog zaključka u vezi s pomoći potrebitim građanima u snabdijevanju ogrjevnim drvom
14. Prijedlog zaključka u vezi s mjerom potpore za kompenzaciju rasta cijena energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda

15. Prijedlog zaključka o pomoći poljoprivrednim proizvođačima radi poremećaja na tržištu u 2022. godini

16. Prijedlog zaključka u vezi s mjerom potpore sektoru ribarstva i akvakulture kao pomoć uslijed poremećaja tržišta uzrokovanog agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine i njegovim učincima na lanac opskrbe proizvodima ribarstva i akvakulture

17. Prijedlog zaključka u vezi s mjerom potpore za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na učinke invazije Rusije na Ukrajinu
18. Prijedlog uredbe o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika

19. Prijedlog zaključka u vezi s poticanjem ulaganja u solarne elektrane
20. Prijedlog zaključka u vezi s energetskom obnovom stambenih prostora na području Republike Hrvatske

21. Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

22. Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi Drugog švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije
23. a) Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Albanije o socijalnoj sigurnosti
b) Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Kosovo o socijalnoj sigurnosti

24. Prijedlog odluke o sudjelovanju Republike Hrvatske u simulacijskoj vježbi Europske unije EU Integrated Resolve 2022 (EU IR22)

25. Prijedlog odluke o imenovanju revizorskog društva za reviziju godišnjih financijskih izvještaja Financijske agencije i konsolidiranih godišnjih financijskih izvještaja Financijske agencije za godinu koja završava 31. prosinca 2022.

26. Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike, Uprave za javnu sigurnost o suradnji u borbi protiv nezakonite trgovine drogom i psihotropnim tvarima
27. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice:

1. Prijedlog za davanje suglasnosti zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora (ograničeno)

2. a) Izvješće o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – usmeno izvješće
b) Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi – usmeno izvješće

3. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022. – usmeno izvješće
4. Kadrovska pitanja

Share This Article