3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ugledni psihijatar dr. Vukušić: Zabraniti bilo kakve hormonalne i kirurške intervencije za...

Ugledni psihijatar dr. Vukušić: Zabraniti bilo kakve hormonalne i kirurške intervencije za mlađe od 21 godine u postupku tranzicije spola

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na fb-u:

“TREBAMO LI U HRVATSKOJ ZABRANITI PROMJENU SPOLA DO 21. GODINE ŽIVOTA?

Danas smo na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb održali stručni sastanak na temu mogućeg društvenog utjecaja na porast broja transrodne djece i mladih adolescenata u Hrvatskoj.

Radi se o djeci sa dijagnozom rodne disforije, psihološkog stresa zbog nepodudaranja spola po rođenju i osobnog doživljaja spolnog identiteta, popularnije nazvane transrodnom djecom.

U gotovo sto godina od kada se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15.000 dječaka i jedna na oko 25.000 djevojčica.

Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj.

Na grafikonu u privitku ove objave crvena krivulja označava dječju populaciju, a siva i plava odrasle pacijente na dvije različite klinike.

Radi se o preko pet stotina djece i adolescenata u razmaku od pet godina, a velika većina ih je u dobnoj skupini od 15 do 20 godina.

Kao što se na grafikonu jasni vidi, zamjetan je rapidan rast broja transrodne djece, dok odrasla populacija stagnira.
Ova situacija slična je situaciji u drugim zemljama (Švedska, Engleska, Finska, Kanada, SAD) a najbliže objašnjenje je utjecaj društvenih mreža, vršnjaka i trans aktivističkih grupa na nedovoljno zrelu mladu psihu.

Svjetska iskustva također govore kako veliki broj ovih slučajeva nije prava rodna disforija, već podložnost nametajućem društvenom trendu, iliti svojevrsna “društvena zaraza”.

Nažalost, nemali broj takove djece koja su postala transrodna u želji da nađu svoj socijalni identitet, a uistinu ne pate od rodne disforije, započinju proces spolne tranzicije uključujući hormonalne i kirurške intervencije.

Mnogo njih zažali kasnije zbog toga i pokušava se vratiti u svoj prirodni spol, ali nepopravljiva fiziološka šteta je već napravljena.

Stoga mislim, a to sam danas jasno rekao i na našem sastanku, kako u Hrvatskoj trebamo zabraniti bilo kakove hormonalne i kirurške intervencije u postupku tranzicije spola za osobe mlađe od 21 godinu životne dobi”, napisao je Vukušić.

Najmlađa transrodna manekenka: Rođena je kao dječak, a danas je djevojčica kojoj se s 10 godina smiješi prvi milijun, ali nekima se to baš i ne sviđa

Organizatori najavljuju 1. Hetero paradu ponosa: Naša djeca nisu “ono”, naša djeca su “ona” ili “on”

Najnovije

Još iz rubrike