2.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Svi osumnjičeni za pljačku Ine idu u pritvor, Škugor: Prodaja plina ispod...

Svi osumnjičeni za pljačku Ine idu u pritvor, Škugor: Prodaja plina ispod cijene bila je Inina poslovna politika

Za petero uhićenih zbog malverzacija s prirodnim plinom koje Uskok sumnjiči za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u nedjelju na zagrebačkom Županijskom sudu.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u navodno prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS-Ulagenje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže Ina prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

U realizaciji plana, prvookrivljeni je odredio da drugookrivljeni u ime okrivljenog društva ishodi od HERA-e dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom, što je drugookrivljeni i učinio, priopćio je Uskok.

Ina je u konačnici oštećena je za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljeno društvo su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 kuna. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine, piše N1.

Kako se branio direktor u Ini?

Direktor u Ini Damir Škugor, kako javlja Večernji list, na ispitivanju se branio da nije kriv i da prodaja plina ispod cijene nije nešto što je on sam smislio, nego je tvrdio da se radilo o poslovnoj politici Ine.

Podsjetimo, on je tvrtki svog prijatelja plin prodavao po fiksnoj cijeni od 19 eura, a potom je ta tvrtka plin dalje prodavala po cijeni i po 210 eura, odnosno deset puta većoj cijeni.

Vidović Krišto o onom što “nećemo pročitati u mainstream medijima”: DORH, policija, tajne službe – mirno promatraju kako se Hrvatska pljačka

Ekonomski stručnjak primijetio bitnu stvar u raspodjeli plijena: Razlika je trebala ići ljudima koje ne vidimo u lancu

Policija i USKOK do detalja opisali pljačku HDZ-ovca, tate maslinara i društva: Ina oštećena za više od milijardu kuna

Najnovije

Još iz rubrike