Ugledni imunolog ima dobre vijesti: ‘Evo kada će se korona smiriti i postati obična prehlada‘

Ilustracija Unsplash

Sreća je, kažu znanstvenici, da za razliku od prvih varijanti wuhanskog i delte, omikron se rjeđe širi na pluća

“Dobra je vijest da se virus ne može nastaviti razvijati trenutačnom brzinom u nastojanju da zaobiđe cjepiva i zaštitu stečenu nakon preboljenja, ne bi li preživio, pa se može predvidjeti da bi se otprilike za tri godine korona mogla smiriti i postati slična običnoj prehladi”, kaže profesor Peter Openshaw, imunolog s londonskog Imperial Collegea smatrajući to dobrom vijesti!

Naime, reinfekcije koronavirusom nisu rijetkost unatoč činjenici da se velik broj ljudi cijepio i već prebolio covid-19 što je posljedica mutiranja virusa koji nastoji izbjeći naš imunitet. No, dok se virus ‘ne izmori‘ covid-19 izazivat će nove infekcije kako dolaze njegove nove varijante.

Sreća je, kažu znanstvenici, da za razliku od prvih varijanti wuhanskog i delte, omikron se rjeđe širi na pluća odnosno ostaje u gornjim dišnim putovima a to znači da su i simptomi bolesti manje snažni, ali ne kod svih.. Stručnjaci upozoravaju da nema dvojbe da nas cjepivo protiv covida štiti od težeg oblika bolesti zahvaljujući ‘otporu‘ T stanica, iako je od zadnje doze prošlo i više od šest mjeseci, ali ne i od zaražavanja.

No, da bi se dodatno potaknuo imunitet sve se češće govori o boosteru i za mlađe od 50 godina, a starijima od 60 već je preporučena četvrta doza cjepiva. Pomoći će u boljoj zaštiti i preboljenje obične prehlade izazvane nekim drugim koronavirusom pokazala je prošlotjedna američka studija.

Znanstvenici su dodano zabrinuti zbog moguće snažne sezone gripe tijekom zime što je u zadnje dvije pandemijske godine izostalo. Razlog brige je ono šo se trenutačno događa u Australiji koja ej u zimskom periodu. Naime, Australci su imali najgoru sezonu gripe u zadnjih pet godina. Zato se sve češće spominje nužnost cijepljenja protiv gripe kako se ne bi dogodila ‘dvostruka infekcija‘ koja može biti kobna za mnoge

No, po onom kako teče ova pandemija covida-19 sve je više stručnjaka koji drže da ćemo barem nekoliko godina imati redovite valove covida-19 samo je pitanje koliko godišnje, piše jutarnji.hr.

Share This Article