9.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Veliki porast prodaje električnih automobila na globalnom tržištu

Veliki porast prodaje električnih automobila na globalnom tržištu

Najviše električnih automobila prodano je na kineskom tržištu – udio u odnosu na globalno tržište iznosi 57 posto.

Kombinacija različitih faktora pokrenula je stvari na tržištu električnih automobila – od sve veće ponude na tržištu i državnih subvencija pa do poskupljenja goriva. A koliko raste potražnja za električnim vozilima najbolje možemo vidjeti na podacima analitičke kompanije Canalys za prvu polovicu ove godine.

U odnosu na godinu ranije, na globalnom tržištu zabilježeno je povećanje od čak 63 posto, pri čemu treba naglasiti kako su u ovoj analitičkoj kompaniji uzeli u obzir i električna vozila i plug-in hibride.

Najbolji rezultati ostvareni su na kineskom tržištu. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu prodano je 2,4 milijuna električnih vozila, što predstavlja više od četvrtine ukupnog tržišta automobila te porast u odnosu na isto razdoblje 2021., kada je udio električnih automobila na kineskom tržištu iznosio deset posto.

U odnosu na globalno tržište, u Kini je prodano čak 57 posto električnih automobila, pokazali su podaci Canalysa. Ovdje tržištem dominira kompanija BYD čiji se automobili zauzimaju 6 do 10 najprodavanijih automobila u Kini.

Nakon Kine, najveći udio zauzela je Europa s 27 posto tržišta. Na našem kontinentu prodano je 1,1 milijun električnih vozila, što predstavlja 20 posto ukupno prodanih automobila tijekom prve polovice godine, što je porast i u odnosu na 2021. kada je udio iznosio 16 posto. U Europi je, zbog aktualne situacije, prodaja usporena u odnosu na prošlu godinu, a zabilježen je i pad potražnje za hibridima. Što se najpopularnijih e-automobila tiče, prva dva mjesta zauzela je Tesla s modelima Y i 3.

SAD je na trećem mjestu – zauzimaju 10 posto ukupnog tržišta električnih vozila, dok je u odnosu na ukupan udio prodanih vozila u toj zemlji, udio vozila s električnim motorima porastao s 3 na 6 posto. Na američkom tržištu dominira Tesla koja je zauzela 60 posto tržišta električnih automobila, piše zimo.dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike