9.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Znate li zašto grdobinu nazivaju ribom za neodlučne? Postoji opravdani razlog za...

Znate li zašto grdobinu nazivaju ribom za neodlučne? Postoji opravdani razlog za to, dobili smo i objašnjenje. Ali i jedan recept, na prvu nespojiv, i oduševio nas je! Uključuje fažol

‘Mnogo puta se dogodi da ljudi krenu iz kuće na peškariju kupit ribu, ali uglavnom ne idu ciljano po neku određenu. Kad dođu do peškarije od puste želje, gladi i gušta ne mogu se odlučiti što bi uzeli – započinje tako nekako svoj post na Facebooku Siniša Beroš sa splitske peškarije.

– Pogotovo ako dođu skupa muž i žena to je onda u rangu ‘Bitke na Neretvi’. E u tom slučaju ljudima savjetujem grdobinu. Riba za neodlučne – kaže on.
Pitali smo ga zašto.

Grdobina, objašnjava nam ima jednu prekrasnu ‘stranu’.

Nema te spize ili pripreme koju s njom ne možete napravit – lešat, peć, gradele, peka, škrovada, brujet, gregada, popara, juha, može se frigat njenu jetru, tu su i ražnjići, može se motat u pršut, može rižot od nje, temeljac, tripice od želuca….na sto načina-dodaje.

Grdobina je vrhunska bijela riba s gotovo neograničenim mogućnostima pripreme pa je, kazuje Siniša, baš zbog toga idealna za ljude koji bi blagovali ribu ali nisu odlučili kako i šta.

Ova koja je u ponedjeljak bila u ponudi težila je oko 14 kilograma, a za kilo se inače ‘traži’ od 60 do 120 kuna. Ovisi. Nekakav prosjek je stotinjak kuna.

I Sinišina zadnja za kraj.

-Mislim da jedino fažol ne ide sa grdobinom, iako nisam baš siguran. Možda bi i moglo – na kraju će Beroš.

U komentarima ispod statusa objasnili su da grdobina ipak može i sa fažolom.

Riječ je inače o cijenjenom viškom specijalitetu:’ Možeš skuvat grdobinu na brujet i na to skuvat fažol i manistru na brujet’.

Eto, nek se zna, piše slobodnadalmacija.hr.

Najnovije

Još iz rubrike