9.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno HUBOL tvrdi da Ministarstvo zaobilazi istinu oko lijeka za koronu: U bolnicama...

HUBOL tvrdi da Ministarstvo zaobilazi istinu oko lijeka za koronu: U bolnicama je trenutno 613 pacijenata, a remdesivira ima za 80. Kome dati lijek? Nema stresa

Ministarstvo je ranije danas objavilo da se na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno nalaze 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te 236 doza lijeka Ronapreve koji je njegova inačica, što su ocijenili dostatnim za sve trenutne potrebe.

HUBOL, međutim, tvrdi da su bolnice koje su bile pri kraju pri kraju sa zalihama remdesivira dobile odbijenicu kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se on dostavi, s obrazloženjem da ga više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek.

“Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi remdesivir – antivirusni lijek za liječenje COVID-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek. Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju.

Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti.

Lijek ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti COVID-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa.

Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.

U nekim bolnicama remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne. Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka”, napisao je u priopćenju Hubol.

Ranije je objavljeno:

Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice. Znači za 80 pacijenata.

U bolnicama je trenutno 613 pacijenata. Kome dati lijek? Nema stresa.

KBC Split pak, nije imao niti jednu bočicu remdesivira.
#mahajde

Najnovije

Još iz rubrike