16.2 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava VIDEO Provokacija iz Srbije: Objavili trailer za film sa 'srpskim' pogledom na...

VIDEO Provokacija iz Srbije: Objavili trailer za film sa ‘srpskim’ pogledom na Oluju; Sin poginulog branitelja: Ovo je jeza

“Svatko treba da priča o onome što ga boli, a Oluja definitivno boli i bolit će još mnogo”, govori glumac Zlatan Vidović. Ovaj glavni glumac izbjegao je s 23 godine iz Knina u Beograd, a film se, tvrde, zasniva na istinitim pričama. kako njegove. tako i drugih srpskih obitelji.

“U filmu rijetko da se dogodi neka scena koja ne zahtijeva velik broj emocija, koje su na žalost tužne, tužne”, kaže glumac Ivan Vujić.

Najvažniji je lik dijete. Film se snimao godinu dana, velikim dijelom na Tari gdje je na setu jedan od djelatnika i poginuo. Nakon filma prikazat će se i serija od 12 nastavaka, a u javnost je trailer izašao baš jučer. I zvuče baš kao srbijanski predsjednik, ali i ministar unutarnjih poslova Vulin, koji ih je posjetio na snimanju, piše RTL.

Vladan Anđelković, producent filma, kaže: “Naš cilj je da promijenimo narativ ove akcije Oluja i da ona ne bude ništa nego jedna zločinački i sistemski izvedena akcija nad civilnim stanovništvom.”

Dok oni podršku srbijanskog vrha imaju, hrvatsko ministarstvo branitelja i kulture ni riječi. Tek pisani odgovori da ih nitko iz Srbije nije kontaktirao.

“Niti sam to gledao niti sam imao vremena gledati taj trailer”, kaže Darko Nekić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zato dio braniteljskih udruga ovo nije htio prešutjeti. Od filma očekuju laži, kaže Zorica Gregurić držeći u ruci proglas Milana Martića koji je naredio evakuaciju.

“Evakuaciju sporvoditi planski prema pripremljenim planovima, pravcima koji izvode prema Kninu i djeluju preko Otrića prema Srbu i Lici. Ovo je dokument koji poništava kompletne krivotvorine koje ovih dana slušamo”, govori Zorica Gregurić, vanjska članica saborskog Odbora za ratne veteran.

Goran je na vijest o filmu očekivao reakciju ministra Medveda. Pokazuje RTL-u Tuđmanov poziv na mirnu reintegraciju Srba, koja također, objašnjava, demantira film i prije prikazivanja. Goran Horvat, sin poginulog hrvatskog branitelja, kaže: “Evo kao što možete vidjeti jezu, jezu imam. To je strašno da postoji u javnosti i da se Oluja tako proziva.”

Preskočit će se činjenice kako je uopće do Oluje došlo, preskočit će se srpska odgovornost. Nitko ne spori da je srpski narod doživio tragediju, ali ovo nije način, smatra povjesničar Ante Nazor.

“Nije nikakvo iznenađenje kad su Srbi u pitanju. Svoje mitove oni nastoje ekranizirati jer je upravo prikazivanje kroz filmove najlakši način da se oblikuje javno mnijenje. Da se nametne jedna percepcija koja kad je u pitaju srbijanska politika i povijest uglavnom mitomanska”, kaže Nazor.

A zapravo – film je moćno oružje u trenutku kad izlazi izvan domene umjetnosti. I prije svega, na mlade koji se rata ne mogu sjećati a koji malo čitaju – može snažno utjecati, piše RTL.

Nakon 27 godina prva žrtva akcije Oluja u Srbiji: Rekviziter se okliznuo s litice, pao u provaliju i poginuo

VIDEO Savo Štrbac 7. kolovoza 1995. objašnjava tko je i s kojim motivima evakuirao Srbe i time demantira laži Plenkovićevog partnera Pupovca i tvrdnje s Vučićevog četnikovanja u Bačkoj Palanki

Najnovije

Još iz rubrike