20.5 C
Zagreb
Naslovnica Sport U Dinamo je stigao iz Guimaraesa: Vitoria je zapravo “portugalski Hajduk”! Tamo...

U Dinamo je stigao iz Guimaraesa: Vitoria je zapravo “portugalski Hajduk”! Tamo je ludilo

El Arabi Hillel Soudani pet je godina proveo u Dinamu i bio svakako jedan od najboljih stranaca u povijesti zagrebačkog kluba. Popularni Mr. Derby, kojeg smo tako prozvali jer je svojim golovima rušio Hajduk i Rijeku, trenutačno je u Zreču, slovenskom mjestašcu u podnožju Rogle, na pripremama je sa svojim klubom Damacom iz Saudijske Arabije. U tom klubu vlada hrvatska kolonija, trener je Krešimir Režić, stožer je također “kockasti”, a tu je još jedan bivši igrač Modrih, Domagoj Antolić.

No, ovo nije priča o danima provedenim u Dinamu, već o onima prije dolaska u Maksimir, u kojem se Soudani pojavio na ljeto 2013. godine. Stigao je u plavi dom za milijun eura iz Vitorije Guimaraes, portugalskog kluba s kojim Hajduk sutra otvara svoju europsku sezonu, pišu Sportske novosti.

Grad Guimaraes je smješten na sjeveru zemlje, zovu ga i “kolijevka Portugala” jer je još u 9. stoljeću oslobođen od Arapa. No, osim te povijesne crtice, zanimljivo je nešto drugo…

– To je apsolutno nogometni grad. Shvatio sam to odmah kad sam došao. U Portugalu mnogi u svim dijelovima zemlje navijaju za Porto ili Benficu, ali u Guimaraesu svi, baš svi, navijaju za Vitoriju. Kad se god rodi neko dijete, odmah ga upisuju u klub, odmah ima člansku iskaznicu kluba. Svaka mala beba je član kluba… Ma, ludilo jedno! Svi žive za nogomet.

Onda se nasmijao…

– Vitoria je zapravo “portugalski Hajduk”! Navijači iskazuju neviđenu ljubav prema svom klubu, “gori nebo i zemlja” kad se igraju utakmice, stadion je uvijek pun, atmosfera je izvanredna, tako da će utakmice Vitorije i Hajduka biti i utakmice navijača. Sigurno će na obje utakmice vladati pravo ludilo na tribinama, a i gradovima. U Guimaraesu sam doživljavao to ludilo, gotovo ga je teško opisati osim kao – ludilo.

Ipak, “naš Suda” mnogo više prati hrvatski nogomet, a kad su ga upitali tko će izaći kao pobjednik iz ogleda Hajduka i Vitorije za Sportske novosti rekao je sljedeće…

– Jooooj, jooooj… Teško mi je o tome pričati. Bio sam igrač Vitorije, tamo sam proveo sjajne trenutke nogometne karijere koja me plasirala u Dinamo, koji je postao i ostao moj klub za sve vijeke vjekova. A poslala me i u Zagreb, gdje ću nastaviti živjeti. Ti dani s tim divnim ljudima nikada neće izblijediti. Konačno, još dan-danas se čujem s nekim igračima s kojima sam tada igrao, s bivšim sportskim direktorom. Definitivno, osjećaji su mi pomiješani. Volim Vitoriju, ali volim i Hrvatsku, hrvatski nogomet. Prolazak Hajduka bio bi odličan za hrvatski nogomet, znamo da se dobiju europski koeficijenti. S duge strane je ljubav prema Vitoriji. Zato me nemojte pitati tko će proći, niti koga bih želio vidjeti kao pobjednika iz te dvije utakmice… – istaknuo je Soudani.

Najnovije

Još iz rubrike