22.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Dr. Vukušić: Zatvorena je najveća svjetska dječja klinika za promjenu spola, evo...

Dr. Vukušić: Zatvorena je najveća svjetska dječja klinika za promjenu spola, evo zašto

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić oglasio se na fb-u:

“ZATVORENA NAJVEĆA SVJETSKA KLINIKA ZA PROMJENU SPOLA U DJECE

Prije nekoliko dana britansko ministarstvo zdravstva odlučilo je zatvoriti najveću svjetsku dječju kliniku za promjenu spola, Gender Identity Development Service (GIDS) u Londonu, poznatiju pod imenom Tavistock.

Ovaj potez rezultat je inspekcijskog uvida koji je pak potaknut slučajem Keire Bell, djevojčice koja je kao tinejdžer na Tavistocku izvršila tranziciju u muški spol, ali je kasnije zažalila.

Kako sama Keira kaže:

“Nakon nekoliko površnih razgovora sa socijalnim radnikom sa 16 godina stavljena sam na hormonalne blokatore puberteta, a godinu dana kasnije počeli su mi davati testosteron. Sa 20 godina učinila sam obostranu mastektomiju (uklanjanje grudi). Ali, kako je moja tranzicija išla dalje, sve više sam shvaćala da nisam muško i da nikada neću biti. Pet godina nakon što sam započela postupak tranzicije krenula sam na povratak u svoj natalni spol”.

Keira je na sudu tvrdila da Tavistock nije štitio svoje mlade pacijente te ih je umjesto individualiziranom tretmanu podvrgnuo nekontroliranom eksperimentu.

Presudu je dobila jednoglasno, a sud se u dijelu presude osvrnuo na činjenicu da najmlađi pacijenti Tavistocka nisu bili u dobi u kojoj mogu razumjeti dugoročne posljedice svoje tranzicije, posebice uz eksperimentalnu hormonalnu terapiju.

Mišljenje nezavisne inspekcije temeljem kojeg se Tavistock gasi eksplicitno kaže kako “tranzicija nije bila sigurno niti dugoročno opravdano rješenje jer se intervencije (hormonalna terapija: moja opaska) temelje na nedovoljno dokaza i stavljaju mlade ljude u poziciju visokog rizika za kasnije mentalne probleme”

Dok ovo čitate, dragi FB prijatelji, znajte da pojedini “stručnjaci” u hrvatskim medijima i na društvenim mrežama sve glasnije predstavljaju pubertalnu i predpubertalnu promjenu spola kao dokazano sigurnu i znanstveno opravdanu metodu”, napisao je Vukušić.

Najnovije

Još iz rubrike