HGSS u akciji: Uspješno spašavanje čeških planinara u Paklenici

Foto: HGSS

Još jedna uspješna akcija Hrvatske gorske službe spašavanja uz pomoć helikoptera iz zračne baze u Divuljama, piše HRT.

U kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema vrhu Anića kuk – nakon što se jučer odlomio dio stijene – u odronu su ozlijeđene dvije osobe. Bile su dio skupine planinara iz Češke. Ozlijeđeni – s vanjskim prijelomom natkoljenice – zbrinut je u zadarskoj bolnici.

U spašavanju planinara sudjelovao je i pripadnik ogulinske stanice HGSS-a Alen Turkalj, koji se javio za Dnevnik HTV-a. Ekipa je, vrlo brzo nakon dojave, stigla na mjesto događaja, Turkalj je opisao samu akciju spašavanja.

– Oko 11.45 sati je zaprimljena dojava o dvoje teže unesrećenih osoba u kanjonu Paklenica. U tom trenu su već neke dežurne stanice bile u samom kanjonu. Dogovoreno je da prvih troje članova odu do unesrećenih, rekao je Turkalj dodajući da su on i kolega čekali dojavu što treba uzeti od opreme i koliko su teške ozlijede.

Potom su krenuli za njima, unesrećenog su zatekli u vrlo teškom stanju – imao je otvoreni prijelom natkoljenice s obilnim krvarenjem. Po njega je došao helikopter.

– Uzrok odrona nikada nije 100 postotan ako ga nije uzrokovao penjač, odnosno, u ovom slučaju to nije bilo to, rekao je, piše HRT.

Share This Article