Ustavni sud odbio Sanaderu tužbu na presudu za aferu Ina-MOL: Ostaje mu još samo Strasbourg

screenshot

Presuda u slučaju Ina-MOL kojom je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita i prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, iz “drugog pokušaja” prošla je na Ustavnom sudu.

Prevedeno, Ustavni sud je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odbacio Sanaderovu ustavnu tužbu kojom je tražio ukidanje presude zagrebačkoga Županijskoga suda u kojoj ga je vijeće, pod predsjedanjem Maje Štampar Stipić, u ponovljenome suđenju ponovno proglasilo krivim.

Kao što je poznato, Ivo Sanader već je jednom pravomoćno bio osuđen u ovome slučaju, no presudu koju donio sudac Ivan Turudić u ljeto 2015. upravo je Ustavni sud bio ukinuo te naložio da se Sanaderu ponovno sudi. Sanaderu sada preostaje samo tužba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Osim konkretno za bivšega premijera, koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorskih kazni za tri različita slučaja, ova odluka Ustavnoga suda ima i nemalu važnost u međusobnim odnosima Hrvatske i MOL-a, jer posredno pokazuje da su sve hrvatske institucije, i sudske, ali i Ustavni sud, uniformno potvrdile stav kako su izmjene međudioničarskoga ugovora iz 2009. posljedica koruptivnih radnji.

Međutim, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u odluci Ustavnoga suda ne spominje se tužba drugoosuđenoga, predsjednika Uprave mađarskoga MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija, koji je istom presudom, a zbog davanja mita Sanaderu, osuđen na dvije godine zatvora. Iz toga bi se dalo zaključiti da je Ustavni sud Hernadijevu tužbu odlučio tretirati kao zaseban slučaj.

Share This Article