HŽ-u je samo nebo granica: Vlak čekao na semaforu i čekao. Prometnik za to vrijeme spavao i spavao – ništa mobitel, ništa kucanje

Foto: HŽ ilustracija

Vlak iz Splita za Osijek na vrijeme je stigao pred sam Sveti Ivan Žabno i stao na signalu (smeaforu) i tako čekao, čekao… Prolazile su minute, nikako da se pojavi signal, odnosno da se crveno svjetlo prebaci na zeleno, pa da može ići dalje. I tako 42 minute… Zašto? Pa prometnik na kolodvoru je, doznajemo, jednostavno zaspao. Pokušali su ga zvati mobitelom i – ništa. Pa je onda šef kolodvora lupao po vratima i lupao sve dok se prometnik ipak nije digao iz sna i pustio vlak da može proći.

Vlak je tako stajao na ulaznom signalu, doznaje RTL od 7.40 pa do 8.22 sati. Dakle, 42 minute dok se prometnik nije probudio. Nasreću, vlak bi ionako neko vrijeme stajao na toj postaji pa kašnjenje vlaka ipak nije bilo 42, nego manje minuta.

Pitali su iz RTL-a HŽ Putnički prijevoz što se to jutros dogodilo i je li vlak stvarno kasnio zato što je netko na kolodvoru zaspao pa nije “pritisnu gumb na zeleno”.

“Točno je da je vlak stajao na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno. S obzirom na to da prometom upravljaju radnici HŽ Infrastrukture molimo Vas da upit o razlozima stajanja uputite njima”, odgovorili su.

“Dana 17. srpnja 2022. od 7.54 do 8.20 sati na pruzi L214 Gradec-Sveti Ivan Žabno na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno vlak 1783 stajao je 26 minuta. Uzrok stajanja vlaka je osobni propust prometnika vlakova kolodvora Sveti Ivan Žabno. Zbog navedenog protiv radnika provest će se postupak sukladno Pravilniku o radu i Kolektivnom ugovoru HŽ Infrastrukture d.o.o. Radnik će biti pisano upozoren na propust uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Također, radnik se upućuje Komisiji za štete zbog prouzročenog zakašnjenja vlaka.”

Vlak čekao na semaforu i čekao. Prometnik za to vrijeme spavao i spavao – ništa mobitel, ništa kucanje
Pitali su s RTL-a i je li prometnik alkotestiran te su potvrdili da jest i da je rezultat bio negativan.

Priznali su, dakle, da je vlak kasnio zbog propusta prometnika, ne i da je zaspao. No što je s putnicima? U vlaku ih je bilo 96.

“Sukladno Uredbi EZ br. 1371/2007 o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu, putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje u sljedećim slučajevima – za kašnjenje od 60 do 119 minuta naknada se isplaćuje u visini od 25 % cijene karte, a za kašnjenja dulja od 120 minuta naknada se isplaćuje u visini od 50 % cijene karte”, odgovorili su.

Dakle, ispada da za ovakvo kašnjenje ipak neće dobiti ništa.

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova hrvatske Mario Grbešić kaže da ne opravdava pospanog kolegu, ali i da se radi o čovjeku koji je tri mjeseca na zamjeni, da je odmah stavljen na to radno mjesto te da mu je bio drugi radni dan. Dodatno, bez obzira na ovu situaciju kaže da su radnici koji spašavaju stvari i koji omogućuju da se prometuje, a ne oni zbog kojih se prometuje, piše RTL.

VIDEO “Ovo bi preživjela i Ana Karenjina”, “Probit će zvučni zid”: Urnebesna snimka “brzog” vlaka na liniji Osijek – Split

Share This Article