Na vrhu Biokova HGSS-u u noći kucali na vrata: Trogodišnju djevojčicu udario konj

Foto: HGSS Makarska

Još jedan aktvan i buran vikend je iza HGSS-a u Makarskoj.

Na vrata dežurne ekipe u HGSS-ovoj kući na Biokovu pokucala je oko 21:30 u petak skupina stranih državljana koji su u naručju nosili djevojčicu.

Malena je bila u polusvjesnom stanju zbog udarca konja u desnu stranu prsnog koša te već malo pothlađena.

HGSS-ovci su je utoplili, stabilizirali i odmah pozvana HMS iz Makarske koja je do kuće stigla u pratnji HGSS-ova vozila u 22:20, izvijestili su iz HGSS-a.

Park prirode Biokovo u to je vrijeme već više od sat vremena bio zatvoren pa je nejasno što su turisti s trogodišnjim djetetom, Poljaci – kako doznaje Makarska Danas, u to doba radili u planini.

”Rekli su nam da je dijete udario konj. Zvali smo hitnu, oni su došli do nas i utvrđeno je da dijete ima blagi potres mozga te modricu na području prsa. Kada su nam ga donijeli, izgledalo je loše i zaista nije bio lijep prizor vidjeti dijete na rukama. Ono što je važno i na što uvijek upozoravamo jest da se ne treba pribiližavati životinjama. To su divlji konji i te su obavijesti postavljene u parku, ali nažalost ne shvate ih svi ozbiljno. Srećom je sve dobro završilo, kazao je Ante Kukavica, pročelnik HGSS-a Makarska.

Djevojčica je dobro i oporavlja se, istaknuli su iz HGSS-a te dodali da otkako je HGSS stanica Makarska završila projekt kuće na Biokovu, gotovo svaka smjena je imala neku vrstu intervencije što je pokazatelj da je izgradnja kuće HGSS-a na Biokovu projekt koji daje izvrsne rezultate kako u prevenciji tako i u spašavanju.

Makarski HGSS-ovci, koji su dan ranije osiguravali Triathlon utrku BlueRedGreen X i nisu imali intervencija, u nedjelju su imali novu akciju.

Na dežurni telefon HGSS stanice Makarska u 12:10 u nedjelju stigla je dojava o stranom državljaninu koji je, spuštajući se prema Modrom jezeru u Imotskom, ozlijedio koljeno i gležanj.

Odmah po dojavi na teren je izašlo 11 spašavatelja koji su stigli do unesrećenog u 12:45 sati i utvrdili iščašenje gležnja te mogući lom. Nakon imobilizacije ozlijeda transportiran je prema izlazu iz Modrog jezera u čemu su im pomogla i dva policajca te je u 13:25 predan HMS-u Imotski.

U isto vrijeme dva člana HGSS stanice Makarska, koji sudjeluju u dežurstvu letača spašavatelja u Helikopterskoj bazi u Divuljama, krenuli su u potragu, koja je trajala od subote, na otok Krk, a u kojoj se tragalo za ocem i maloljetnim djetetom. Oni su, srećom, locirani i spašeni, prenosi dnevnik.hr.

Share This Article