Kraljice šoka pregazile Srbijanke i ušle u finale Mediteranskih igara

Foto: HRS/Ilustracija

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija pobijedila je Srbiju 31:20 u polufinalu Mediteranskih igara u alžirskom Oranu. Tako je naša pomlađena reprezentacija treći put u povijesti stigla do finala toga natjecanja. Godine 1993. osvojile su zlato, četiri godine kasnije poražene su u finalu. Što donosi Oran? U velikom finalu čeka je Španjolska koja je u drugom polufinalu pobijedila Portugal 26:24.

Osim u prvih 15-tak minuta, kad se uglavnom igralo pogodak za pogodak, s minimalnom prednosti jedne ili druge reprezentacije, cijelo ostalo vrijeme proteklo je u dominaciji naše reprezentacije.

Na isteku 20. minute, Hrvatska počinje stvarati razliku i relativno mirno privodi kraju prvo poluvrijeme. Najveća prednost naše reprezentacije bila je plus pet dvije minute prije predaha. Na poluvremenu je bilo 14:12. Sjajno je taj dio odigrala Katarina Pavlović koja je dala točno pola naših pogodaka, uz samo jedan promašaj.

U nastavku, Hrvatska je bila još bolja. Srbija ni jednog trenutka nije zaprijetila. Nakon desetak minuta igre u drugom dijelu naše rukometašice su imale osam pogodaka viška. Srbijanski izbornik je rotirao sve što je mogao, ali za raspoloženu i razigranu Hrvatsku jednostavno nije uspio pronaći dobru sedmorku.

Prvi put Hrvatska je otišla na plus deset u 50. minuti. I ne samo da je održala do kraja, nego je to uspjela i još malo povećati. Pri tome je izbornik dobio mogućnost da u završnici da priliku i onim djevojkama koje su manje igrale na ovom turniru.

Po osam pogodaka dale su Katarina Pavlović i Tina Barišić. Odlična je posebno u drugom dijelu bila i Lana Jarak koje je imala učinak 7 od 7. Sjajna je na vratima bila i Antonija Tucaković koja je skupila 13 obrana. Kod Srbije osam pogodaka Aleksandre Vukajlović.

U prvom polufinalnom susretu Španjolska je pobijedila Portugal 26:24. Tako će Hrvatska i Španjolska u srijedu 6. srpnja 15.00h odlučivati o pobjedniku Mediteranskih igara, a prije toga u 10. 00sati Portugal i Srbija igrati za broncu.

“Izuzetno velika i značajna pobjeda za hrvatski ženski rukomet. Otišli smo na ove Mediteranske igre s varijantom da ćemo dati sve od sebe i pokušati napraviti što je god moguće, međutim sumnjam da je puno ljudi vjerovalo da možemo doći do ovog nivoa jer od onog prvog popisa nam je otkazalo pet, šest igračica i od onog popisa otkad smo krenuli ovdje, dan prije polaska Lea Franušić. Prva utakmica prijateljska Šimara, utakmica s Alžirom Lucija Bešen, znači tri izuzetno bitne igračice u toj reprezentaciji. Franušić kao zamjena za Katu Pavlović, Lucija Bešen prva golmanica i prvo lijevo krilo Andrea Šimara. Međutim, meni je izuzetno drago da su današnji posao na utakmici napravile Antonia Tucaković na golu koja je u drugom poluvremenu posebno odradila strašan dio posla i ono s čime se jako ponosim je Lana Jarak koja je otkad je dobila šansu ovdje nakon povrede u prvoj prijateljskoj utakmici (Šimare), znači čitav turnir je odigrala u prvoj postavi. Lana Jarak je pokazala strašno veliku stvar, strašno veliko srce, veliku borbenost i mi smo s njom dobili još jedno lijevo krilo za A reprezentaciju i iskreno se nadam da će samo tako nastaviti. Kad sam je pozvao u reprezentaciju, valjda se tri četvrtine Hrvatske pitalo tko je Lana Jarak. To je Lana Jarak, ja je pratim cijelu sezonu, igra odličnu sezonu u Dalmatinki, i ja vjerujem u nju. Mi treneri ipak pratimo naše prvenstvo i nastojimo svima koji su pravi i maksimalno rade, dati šansu da igraju na jednom većem nivou. Osvojili smo minimalno srebrnu medalju što je izuzetno velika stvar i nastavak jednog našeg nivoa koji je počeo i na Europskom prvenstvu. Znači, u periodu od nekakve dvije godine, hrvatska reprezentacija je osvojila dvije međunarodne medalje. To nas čini sretnima i ponosnima i tjera nas da i dalje radimo što više i bolje, i valjda će potjerati nekoga tko je iza nas da se u ovo treba ulagati. Jer, mi smo prema uvjetima puno lošiji nego reprezentacija Srbije, reprezentacije Španjolske, koje su ovdje. Ulažite u ove djevojke i one će vam vratiti i vraćaju već sada“, komentirao je izbornik Nenad Šoštarić.

“Danas smo prvenstveno odigrali kao ekipa i jednu odličnu obranu što se vidi po 20 primljenih golova. Odigrali smo pametno, spremili smo se dobro za ovu utakmicu. Preponosni smo na ovaj rezultat, osvojenu medalju i idemo pokazati u finalu da je ono protiv Španjolske bio samo jedan loš dan i pokušati osvojiti zlato“, riječi su reprezentativke Sare Šenvald.

MI ORAN 2022: POLUFINALE
HRVATSKA – SRBIJA 31:20
ŠPANJOLSKA – PORTUGAL 26:24, piše HRS.

Share This Article