21.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ukrajinci o stanju na bojištu: Rusi su prešli rijeku Siverskij Donjec i...

Ukrajinci o stanju na bojištu: Rusi su prešli rijeku Siverskij Donjec i kreću prema Kramatorsku i Slovjansku

U smjeru Kramatorska, nakon topničke paljbe, neprijatelj je prešao rijeku Siverskij Donjec i sada zauzima uporište u područjima Lisičanska i Bilohorivke.

To stoji u najnovijem izvješću Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine o ruskoj invaziji od 06:00 4. srpnja, objavljenom na Facebooku.

Nije bilo značajnih promjena u smjerovima Volin, Polisja i Siverskij. U smjeru Siverskij, agresor je topništvom i helikopterima gađao položaje ukrajinskih obrambenih snaga u područjima Vasilivske, Bilopilja, Bačivska i Vovkivke, Sumske oblasti.

U smjeru Harkiva neprijateljske postrojbe uz potporu vojnog zrakoplovstva usredotočuju svoje napore na obuzdavanje djelovanja ukrajinskih postrojbi i njihovo sprječavanje u ofenzivi. U pravcu lokaliteta Prudjanka ukrajinski vojnici odlučno su suzbili pokušaj napada neprijatelja.

Kako bi poremetio sustav kontrole i komunikacije ukrajinskih obrambenih snaga, neprijatelj aktivno koristi sustave radio-elektroničke borbe.

U smjeru Slovjanska, neprijateljske jedinice pokušavaju jurišnim operacijama uspostaviti kontrolu nad mjestima Bohorodične, Mazanivka i Dolina. Borbe se nastavljaju.

Neprijatelj pregrupira svoje trupe kako bi nastavio ofenzivu. U tu svrhu iz područja Izjuma u smjeru Snižkivka prebačena je bataljunska taktička skupina te su angažirane dodatne postrojbe artiljerije.

U smjeru Donjecka glavni napori neprijateljskih skupina usmjereni su na postupno potiskivanje jedinica ukrajinskih obrambenih snaga na liniju Siversk – Fedorivka – Bahmut.

U smjeru Bahmuta, neprijatelj je pojačao topničko granatiranje ukrajinskih položaja duž crte dodira. Okupatori su izveli masovne raketne udare u područjima Pokrovske, Berestove, Spirne i u području TE Vuhlehirsk.

Uz potporu topništva, neprijatelj prelazi u ofenzivu u područjima Vasilivka, Berestove, Spirne, Klinove i Majorsk, bez uspjeha.

U smjeru Avdiivka i Kurahove, okupatori su napali u smjeru mjesta Pobjeda i Marinka. Neprijateljski jurišni zrakoplovi izveli su raketne udare u područjima istočnih predgrađa Avdiivka i Marjinka.

U pravcima Novopavlivska i Zaporižja neprijatelj sustavno otvara vatru kako bi obuzdao jedinice Obrambenih snaga Ukrajine i spriječio njihovo premještanje u druge smjerove.

Na južnobuškom i tavrijskom smjeru glavni napori agresora usmjereni su na pokušaj vraćanja izgubljenih položaja u područjima Ivanivka, Potiomkine i Mirne te sprječavanje ukrajinskih postrojbi u izvođenju protuofenzivnih akcija u Hersonskoj i Mikolajivskoj oblasti. Neprijatelj pojačava svoje položaje u okrugu Novovoskresenske.

U sklopu logističke potpore postrojbi, 17 vagona sa streljivom prebačeno je s privremeno okupiranog Krima na željezničku stanicu Kalančak (Mirne, regija Herson).

Tri nosača krstarećih projektila Kalibr koji se lansiraju s mora u pripravnosti su u Crnom moru.

Ukrajinsko zrakoplovstvo i raketno-topničke jedinice nastavljaju s napadima na skladišta streljiva i skupine ruskog ljudstva i vojne opreme.

Najnovije

Još iz rubrike