20.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Uskokova uhićenja dovela do političke bure u Istri, SDP: Pokazalo se da...

Uskokova uhićenja dovela do političke bure u Istri, SDP: Pokazalo se da je pod okriljem IDS-a nekretninski biznis glavni biznis i vrh korupcijske hobotnice

Pogodovanja vezana uz prostorno planiranje i bespravnu gradnju. Uskokovom akcijom u Istri obuhvaćeno je 26 osoba. 15 ih je uhićeno, i to na području Vodnjana i Pule. Među njima – gradski zaposlenici koji su vodili postupke legalizacije, poduzetnici u građevinskom sektoru, geodeti i arhitekti kao posrednici, ali i vlasnici nekretnina. U složenom kriminalističkom istraživanju sudjelovalo je više od 60 policijskih službenika, piše HRT.

U Istri vruće i to ne samo zbog toplinskog vala. USKOK je rano jutros pokucao na vrata poluotoka.

Akcija kodnog imena “Dorina” obuhvatila je niz osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u nezakonitoj legalizaciji građevinskih objekata.

Zasad neslužbeno, doznaje se da su među uhićenima poduzetnici, bivši zaposlenici Županije, Grada Vodnjana te bivši čelnik ureda državne uprave u Istri, Mladen Kancelar, piše HRT.

Premetačine kuća, automobila i stanova i na području Pule i Peroja, neslužbeno doznajemo da se osumnjičeni terete za djela počinjena između 2014. i 2019. godine. Vodnjanci kažu – očekivano.

– Mi to znamo odavno, nije to tajna, govori jedan od Vodnjanaca.

– Što se zna? Da se nezakonito urbanizira?

– Da, dobro je da je došlo malo promjene jer je došlo do ovako, mi moramo čekati godinu i pol za građevinsku, a oni dobiju preko noći, da ne pričam dalje. Ne iznenađuje me previše, ističe.

– Zašto?

– Bilo je za očekivati kad tad, svi to znaju, prilika čini lopova.

Uhićenja su odmah izazvala i političku buru na poluotoku.

– Pokazalo se da je pod okriljem IDS-a nekretninski biznis glavni biznis i vrh korupcijske hobotnice. Podsjetit ću da smo uputili 2 kaznene prijave protiv istarskog župana Borisa Miletića, očekujemo da se istraži taj slučaj, a u ovom konkretnom nekretninskom biznisu, to govori o modusu operandi di se javne službe zloupotrebljavaju za interese onih koji su na vlasti i njihovo osobno bogaćenje, rekao je Danijel Ferić iz SDP-a.

Boris Miletić u kratkom je priopćenju rekao da nije upoznat s predmetom istrage te da policijska postupanja nemaju veze s djelokrugom rada Županije. Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, pak, u priopćenju ističe da je ovo pokazatelj zamršene situacije koju je naslijedio od prošle IDS-ove vlasti.

Na sve odgovara predsjednik IDS-a.

– Imamo nultu toleranciju na kriminal i korupciju i svaki korak u nastojanju da se zaštiti javni interes mi podržavamo BLIC 45.30 što se tiče gospodina Ferića, jasno je da on ima svoj interes za takvu izjavu, ono što mi želimo reći je da kriminal ima svoje ime i prezime, kriminal su počinili pojedinci, a ne institucije, rekao je Dalibor Paus.

A osumnjičeni pojedinci privedeni su u Rijeku, nakon njihova ispitivanja bit će donesena odluka o daljnjem postupanju.

Prvi osumnjičenici na ispitivanju u riječkom USKOK-u

Među prvima je na ispitivanje u riječki USKOK dovedena osumnjičenica koju zastupa odvjetnik Radivoj Mačešić iz Pule.

Mačešić je potvrdio da zastupa jednu od osumnjičenih osoba, koja je iznijela svoju obranu te je odlukom USKOK-a puštena kući.

Na novinarski upit, rekao je da je riječ o osobi koja nije zaposlena u Gradu Vodnjanu te da ju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tijekom večeri očekuje se da će na ispitivanje u riječki USKOK biti dovedeni i ostali uhićeni osumnjičenici.

Neslužbeno: Akcijom obuhvaćeno i osam slovenskih državljana

– Nisu poznati nikakvi detalji, uhićeni polako stižu u riječki Uskok. Istragom je obuhvaćeno 26 osoba s područja južne Istre, radi se o poduzetnicima, čuli smo i bivših službenika grada Vodnjana. Istragom je obuhvaćeno i osam slovenskih državljana i državljanki. Navodno je dvoje uhićeno, navodno zbog sumnjive kupovine parcela na jugu Istre. Svi će biti privedeni u Uskok, a onda će pred suca istrage, koji će odlučivati o možebitnom pritvoru, rekla je u javljanju u središnji Dnevnik naša reporterka Petra Neuner Geržinić dodajući da će biti zanimljivo pratiti političke reakcije.

– U vrijeme kada su se događali ovi događaji, IDS je bio na vlasti u Vodnjanu i u Puli. Vodnjan je tada vodio IDS-ov Klaudio Vitasović, a Pulu aktualni istarski župan Boris Miletić. IDS je danas odbacio bilo kakvu povezanost sa samim događajima, ali i s osobama koje su uhićene u akciji “Dorina”, dodaje, ističući da su politički protivnici jedva dočekali ovu akciju kako bi IDS-u ukazali na korupciju u njihovim redovima.

– Obratio se i aktualni gradonačelnik Vodnjana, rekao je da je ova akcija potvrdila situaciju koju su zatekli kada su preuzeli vlast od IDS-a. Kažu da je puno jasnije zašto se moralo ići u reorganizaciju uprave, a što je dočekano na nož od javnosti te kako kaže Edi Pastrovicchio, i od nekih medija. Kako će se otkrivati imena ljudi iz ove afere, bit će zanimljivo pratiti i političke reakcije kojih idućih dana neće izostajati, piše HRT.

Akcija USKOK-a obuhvatila 26 osoba: Pretresi u Istri zbog nezakonite legalizacije objekata

Najnovije

Još iz rubrike