21.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Akcija USKOK-a obuhvatila 26 osoba zbog legalizacije objekata: Kreće panika, čini se...

Akcija USKOK-a obuhvatila 26 osoba zbog legalizacije objekata: Kreće panika, čini se da je jedan priznao

Akcijom koju Uskok i policija od utorka provode na više lokacija diljem Puljštine prema neslužbenim podacima obuhvaćeno je 26 osoba od kojih je petnaestero uhićeno, a tereti ih se za pogodovanjima u području prostornog planiranja i bespravne gradnje, piše Nacional.

Uskok je u utorak popodne potvrdio da su u Istarskoj županiji u tijeku uhićenja i pretrage koja se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom a provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je Uskok.

Taj specijalizirani odjel tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog potvrdio je da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će, najavili su donijeti odluku o daljnjim potezima u tom predmetu.

Istarska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti provode djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Uskokom.

Policija je potvrdila da su neke uhićene osobe u pratnji policije već na putu za Rijeku gdje bi u Uskok trebali biti ispitani.

Doznaje se da se pod nadzorom policije trenutno nalazi više osoba.

Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora koje još traju.

U tom složenom kriminalističkom istraživanju sudjeluje više od 60 policijskih službenika.

Istragom je navodno obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine ali i Pule, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.

Od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke.

Istragom obuhvaćeno više od 20 osoba

Ranije su mediji pisali kako je u akciji kodnog imena Dorina uhićen nekadašnji čelnik Ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar. Istragom su obuhvaćeni i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić kao i bivši pročelnik gradskog Odjela za komunalni sustav Damir Janko.

Među privedenima je navodno i Dragan Štokovac, vlasnik tvrtke Štok d.o.o. iz Peroja. Pod istragom su i slovenski državljani koji su pozvani na razgovor jer nisu u Hrvatskoj.

Istragom je obuhvaćeno preko 20 osoba i to na tri razine: na jednoj su vlasnici zemljišta koji su u posljednjih nešto manje od 10 godina legalizirali svoje građevine, na drugoj su posrednici, uglavnom geodeti i projektanti, a na trećoj zaposlenici Grada Vodnjana koji su te predmete vodili, piše Nacional.

Netko je priznao?

“Ispitivanja su počela i osumnjičeni polako dolaze u USKOK u Rijeci. Kasno poslijepodne, nešto iza 17 sati, počeli su dolaziti prvi osumnjičenici. Dosad ih je bilo 5-6. Dio je ispitan, dio pušten, a za neke ispitivanje još traje”, javlja Dnevnik.hr te dodaje kako je, prema neslužbenim informacijama, jedan od osumnjičenika aktivno iznosio svoju obranu pa čak i priznao neka djela koja mu se stavljaju na teret.

Reporterka ponavlja kako ih se sumnjiči da povredu službene dužnosti u što spada zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava, ali i malverzacije oko legalizacija nekretnina. Među osumnjičenima je i dosta bivših djelatnika grada Vodnjana. Ispitivanja će se nastaviti i večeras te sutra ujutro, a USKOK će nakon ispitivanja predložiti daljnji tijek procesa.

Uskokova uhićenja dovela do političke bure u Istri, SDP: Pokazalo se da je pod okriljem IDS-a nekretninski biznis glavni biznis i vrh korupcijske hobotnice

Najnovije

Još iz rubrike