12.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Crveni Fićo, simbol obrane nepokorenog Osijeka

Crveni Fićo, simbol obrane nepokorenog Osijeka

Jedan od najdojmljivijih događaja Domovinskog rata dogodio se u Osijeku 26. lipnja, prije 31 godinu. JNA je demonstrirala silu na gradskim ulicama, a mali crveni Fićo našao joj se na putu – pogazio ga je tenk. 2011. godine dobio je spomenik u Osijeku koji nas trajno podsjeća na taj događaj, piše HRT.

Dubravko Pancić iz Udruge 106. brigade kaže kako je događaju prethodio protest građana ispred tadašnje gradske bolnice, kojim su protestirali postupanju JNA i prvom otvaranju vatre, odnosno minobacačkih granata koje su pale na grad.

– Izašli su ispred vojarne, i tom prilikom otvorena je vatra. Oko 16 građana je ranjeno tom prilikom. Sutradan, 27.6. je to još više eskaliralo, pa je JNA izašla sa svojim tenkovima da bi pokazali nadmoć i da mogu raditi u gradu što god žele. Jedan mali građanin i mali Fićo se postavio na put., priča Pancić o tužnoj snimci koja je obišla svijet. Kao odgovor je 28.6. podignuta je 106. brigada. Bile su u pripremi dvije bojne koje su se formirale, i onda smo dobili prve borbene zadatke koje smo izvršavali do kraja rata, dodao je.

Sutra se tako obilježava Dan 106. Brigade, ali i Dan branitelja grada, te Dan dragovoljaca Osječko-baranjske županije.

– Na taj dan se okupljamo upravo ovdje kod crvenog Fiće. Podijelit ćemo prigodne majice, te formirati kolonu i krenuti prema spomeniku branitelja. Bit će jedan zastavni vod koji će nositi državne zastave, ratne zastave postrojbi HV-a i policije, te zastave braniteljskih zastava. Pozivam sve građane da nam se pridruže u obilježavanju događaja, kaže Pancić.

Pokraj spomenika stradalima u Domovinskom ratu bit će položeni vijenci, a održat će se i sveta misa. Program će potrajati do 30.6. do kasnih sati, a tom će se prilikom u održati i svečana akademija u osječkom HNK gdje će se prikazati film „Šapat vjetra slama zidove“, povodom Udruge za razmjenu zarobljenika koja ove godine obilježava 30. obljetnicu razmjene zarobljenika u Nemetinu. Održat će se i misa zadušnica, koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ na promenadi, te bakljada, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike