Prvi slučaj u povijesti vaterpola: Kanađani otišli kući sa SP-a- razlog virus

Screenshot: fb

Koliko nam je znano, ovo je prvi slučaj u povijesti Svjetskih prvenstava u vodenim sportovima, u vaterpolu sasvim sigurno, da se jedna reprezentacija odlučila samostalno povući s natjecanja, turnira i otići kući, pišu Sportske novosti.

Učinili su to Kanađani odnosno njihova muška vaterpolska vrsta, ali dakako da to nisu učinili baš draga srca. Jednostavno, zdravstvene okolnosti odnosno jedan prokleti virus udaljio je mlade sportaše s planetarnog skupa najboljih u nekom sportu.

Možda vam je već i znana priča o odgodi utakmice 2. kola C skupine, Italija – Kanada koja se trebala igrati u četvrtak zbog 3 zaražena kanadska igrača. Prvotna je ideja FINA-e bila pokušati ići maksimalno na ruku Kanađanima odnosno sportu i sportašima, ne biti administrativno grub i odmah ih isključiti s natjecanja, iako je covid-protokol kojem smo dobili jasno ukazivao da će svaka reprezentacija (plivačka ili vaterpolska), s više od dvoje zaraženih biti istog trenutka diskvalificirana.

Tu je sada FINA pokazala malo uviđavnosti, to se mora priznati, a opet ne zanemarujući zdravstvenu sigurnost, te je odgođena utakmica pomaknuta za dan kasnije, petak (24. lipnja). No, i ta je utakmica odgođena jer su se pojavila najmanje nova 2 slučaja, ukupno dakle minimalno 5 u kanadskoj vrsti. Tog su trenutka Kanađani od FINA-e suspendirani, ali ne i diskvalificirani s natjecanja. To znači da su administrativno izgubili utakmice s Italijom i Južnom Afrikom, po 5:0, ali su ostali u izolaciji i najavljeno je novi testiranje u nedjelju, 26. lipnja. Radna skupina FINA je tada odlučila da će dopustiti Kanadi natjecanje, u poretku od 13. do 16. mjesta, ako nedjeljni testovi ne pokažu dodatno širenje zaraze. No, sam je Kanadski vaterpolski savez i vodstvo njihove reprezentacije u subotu ujutro donijelo odluku kojom su prekinuli svu neizvjesnost.

– “Nakon pažljivog razmatranja, slijedeći savjete liječničke službe, te nakon otvorenog razgovora sa samim sportašima uključujući kapetana momčadi, Kanadski vaterpolski savez je donio tešku odluku o povlačenju muške reprezentacije s nastavka natjecanja na Svjetskom prvenstvu 2022.” – stoji u službenoj objavi za medije, a koju je na svojoj mrežnoj stranici objavio Kanadski vaterpolski savez, te dodaju:

– “Odluku smo donijeli u svrhu osiguranja i zaštite zdravlja, sigurnosti svih sudionika natjecanja, a što je uvijek bila primarna briga Kanadskog vaterpolskog saveza. Muška reprezentacija sada je fokusirana na puni oporavak, a potom na pripreme za daljnja natjecanja”, pišu Sportske novosti.

Share This Article