26.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Priča o ‘Babuški Z‘, ženi sa sovjetskom zastavom u rukama, novi...

VIDEO Priča o ‘Babuški Z‘, ženi sa sovjetskom zastavom u rukama, novi je dokaz bezgranične lažljivosti Kremlja. Evo kako je preplašena ukrajinska starica preko noći postala propagandna ikona Putinovog rata

Starija Ukrajinka s crvenom sovjetskom zastavom u rukama postala je glavno lice propagande Kremlja i ruske ‘specijalne vojne operacije’ u Ukrajini.

Lik žene koja je u tamošnjoj javnosti postala poznata kao ‘Babuška Z’ krasi brojne plakate diljem Rusije i u dijelovima Ukrajine pod ruskom kontrolom;crta se po srušenim pročeljima razrušenih i okupiranih gradova, stiliziraju je na povijesno-domoljubnim muralima kao Slobodana Praljka u nekim hrvatskim sredinama, a nedavno joj je podignut i pravi-pravcati brončani spomenik u gradu mučeniku, Mariupolju, piše Slobodna Dalmacija.

Ima je i na ruskim razglednicama, prigodnim lecima, naljepnicama za branike automobila, a posvećene su joj i neke domoljubne pjesme. Putinova propagandna mašinerija pobrinula se da njezina slika stereotipne seljanke iz sovjetskoga doba, u svojoj ortodoksnoj marami, filcanim čizmama i debeloj suknji, osvoji prostor znatno veći nego što je u više od tri mjeseca uspjela zauzeti njihova slavna armija: od Ukrajine preko Moskve i Sibira pa sve do otoka Sahalin na dalekome istoku.

Čime je ova skromna starica zaslužila takvu čast, a da jadna uopće i nije bila svjesna tolikih razmjera svoje slave u Putinovu carstvu? Priča je toliko paradoksalna i tragikomična da bi zavrijedila kakav posprdno-fenomenološki film nekoga redatelja češke škole. Sedamdesetogodišnja žena zove se Ana Ivanovna i u selu u blizini Harkiva, Velikoj Danilivki, živi sa suprugom, psima, mačkama i zečevima. Selo nije bilo pošteđeno od Putinovih snaga i u nekoliko je navrata granatirano, a oštećena joj je i obiteljska kuća.

Jednoga ratnog dana Ana Ivanovna je vidjela kako joj se domu primiču vojnici. Pomislila je da su ruski, i izašla je pred njih sa starom sovjetskom zastavom sa srpom i čekićem pod kojom su poginuli njezini roditelji u Drugom svjetskom ratu. U posjetu su joj, međutim, došli ukrajinski soldati koji su joj donijeli humanitarnu pomoć. Jedan od njih uzeo joj je sovjetsku zastavu iz ruku i bacio je pod noge, a ona im je na to uvrijeđeno htjela vratiti ono što su joj donijeli. Sve je ostalo zabilježeno na videu koji je snimao jedan od pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Snimka je ubrzo postala viralna i u Kremlju su je dočekali kao pravo blago u općoj oskudici svojih simpatizera među građanima Ukrajine. Većina Ukrajinaca – čak i u regijama ruskog govornog područja – nije ni treptajem pozdravila Putinovu invaziju, pa je ‘Babuškino’ vitlanje sovjetskom zastavom iskorišteno kao dokaz da ruske akcije ipak imaju podršku lokalnog stanovništva. Ženu su odmah odlučili učiniti ikonom ‘pravovjerne’ Ukrajinke, one koja žali zbog raspada Sovjetskog Saveza i smatra Putinove Ruse osloboditeljima. Naravno da im njezina osobna priča i sudbina pritom uopće nije bila bitna.

Starica je u jeku ratnog vihora postala tako žrtvom čiste tragedije zabune i manipulativnih Putinovih marketingaša. Ovih su je dana posjetili reporteri BBC-a i žena je ostala zabezeknuta razmjerima svoje ‘popularnosti’ u Ruskoj Federaciji. Nikad prije nije vidjela ništa od toga. Njezina se priča, uostalom, u svemu razlikuje od slike koju su o njoj stvorili ruski mediji. Ona ne podržava Putinov rat. Unuci i praunuci su joj morali izbjeći u Poljsku. Crvena zastava SSSR-a, osim toga, za nju nije zastava Rusije, nego “zastava mira, ljubavi i sreće u svakoj obitelji, gradu i sovjetskoj republici”. Sreće, a ne krvoprolića.

“Kad bih mogla razgovarati s Vladimirom Putinom, rekla bih mu odmah da je pogriješio. Mi ukrajinski radnici, što smo mi ikada učinili da ovo zaslužimo? Mi smo ti koji u ratu najviše patimo.” No, Ana nerado izravno kritizira samoga Putina, ipak je žena rođena u sovjetsko doba. A i bojišnica je još uvijek jako blizu, svjedoče britanski reporteri.

Ana Ivanovna se sad radi instant-popularnosti u ruskom svijetu ipak prilično boji za svoju sigurnost. U Ukrajini je masovno napadaju na internetu jer je smatraju proruski raspoloženom. I susjedi je se klone. Velika Danilivka je mala sredina i svi se međusobno poznaju. Nije nimalo sretna što su je iz Kremlja učinili poznatom, jer je mnogi Ukrajinci sad smatraju izdajnicom. Engleskim novinarima je na odlasku čak pokušala pokloniti svoju crvenu zastavu sa srpom i čekićem, ne želeći da je itko više iskoristi protiv nje.

Od tužnih priča o ukrajinskim starcima koji pokušavaju preživjeti u svojim domovima nadomak bojištu znatno su tužnije priče o nekim državama. Onima koje se smatraju moćnim i nepobjedivim carstvima koja samostalno odlučuju što je i dokle je njihovo, a ne libe se bezočno iskoristiti nesreću sirotinje u ratnome vihoru kako bi je bez suvišnih pitanja upregnuli u svoja ratna kola, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije

Još iz rubrike