Povijesna odluka koja će oduševiti Hrvate koji rade u Austriji, a imaju djecu u Hrvatskoj

Unsplash

Sud Europske unije je presudom u slučaju Europska komisija protiv Austrije proglasio mjere Austrije o smanjenju dječjeg doplatka za radnike iz drugih zemalja EU ilegalnim. Ovo je povijesna odluka koja će imati dalekosežne posljedice i utjecati na živote milijuna ljudi koji iz istočnih država članica rade u bogatijim jer, da je Austrija uspjela u svojoj namjeri, takvu bi praksu slijedile i druge zemlje članice.

Tužbu Europske komisije protiv Austrije podržala su i Hrvatska, kao i Češka, Poljska, Rumunjska, Slovakia i Slovenija. Zanimljivo je da je stav Austrije podržala i Danska, kao i Norveška koja, iako nije članica EU, je dio Europske zone slobodne trgovine EFTA, piše Jutarnji list.

Dok je u koalicijskoj vladi bila stranka krajnje desnice, Austrija je počela smanjivati dječje doplatke i neke druge obiteljske beneficije za radnike iz drugih zemalja EU koji rade u Austriji, a čija djeca i dalje žive u državama iz kojih radnici dolaze. Bio je to veliki udarac za nekoliko desetaka tisuća radnika iz Rumunjske, Bugarske, Poljske, ali i Hrvatske jer je za neke od njih iznos dječjeg doplatka velik dio ukupnih primanja, a ponekad i motiv za odlazak na rad u inozemstvo. Austrijska vlada je tada govorila kako se dječji doplatak treba isplaćivati po visini doplatka, i po troškovima života u državi u kojoj ta djeca žive, što je znatno manje nego u Austriji.

Ali ti radnici su u Austriji plaćali isti porez i doprinose kao i domaći austrijski radnici.

Europska komisija je odmah ovakvu praksu Austrija nazvala “ilegalnom i nedopustivom” jer diskriminira radnike na osnovi državljanstva te je na kraju podnijela i tužbu protiv Austrije pred Sudom Europske unije.

Sud Europske unije je utvrdio da su mjere koje je provodila Austrija “neizravna diskriminacija na osnovi državljanstva, koja se, u bilo kojem slučaju, ne može opravdati”.

Austrija bi, nakon odluke, trebala svim radnicima kojima je u međuvremenu isplaćen umanjeni dječji doplatak, nadoknaditi razliku.

Takozvana indeksacija dječjeg doplatka i obiteljskih dodataka ili poreznih povlastica koje je provodila Austrija, prema presudi Suda Europske Unije, krši i načelo slobode kretanja radnika na unutarnjem tržištu EU.

Otkad je Austrija uvela ovu indeksaciju, argumentirajući da je ona “fer jer uzima u obzir troškove života u zemlji gdje djeca radnika žive”, brojni aktivisti, ali i zastupnici u Europskom parlamentu, takvu su mjeru nazvali i nehumanom. Jer radnici, koji najčešće dolaze iz manje bogatih istočnih zemalja članica, svojim primanjima ne bi mogli djeci priuštiti najbolje uvjete života u Austriji. S druge strane, oni bi bili kažnjavani što su obitelj ostavili živjeti u svojoj državi.

Razlike u dječjim doplacima su bili tako veliki da je u nekim slučajevima dječji doplatak u jednoj državi bio gotovo na razini minimalne plaće u drugoj zemlji EU, piše Jutarnji list.

Share This Article