2.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Mikotoskini: Popularne namirnice koje imaju plijesan u sebi, jedna će vas posebno...

Mikotoskini: Popularne namirnice koje imaju plijesan u sebi, jedna će vas posebno iznenaditi

Liječnica funkcionalne medicine i stručnjakinja za toksičnost plijesni Ann Shippy navodi da neke namirnice koje svakodnevno koristimo mogu sadržavati plijesan. Evo nekih od njih, a jedna bi vas mogla poprilično iznenaditi.

Kava

Pokazalo se da je kava jedan od najvećih potencijalnih izvora mikotoksina. Specifični toksin koji može sadržavati naziva se ohratoksin A, kojeg proizvode dvije gljive. Iako njegov učinak na ljude još nije konačno utvrđen, znanstvenici ga smatraju neurotoksičnim i kancerogenim.

Ipak, to ne znači da odmah morate prestati piti kavu. Prženje zrna kave može uništiti ohratoksin A, ali i to može ovisiti o vrsti prženja i veličini čestica.

Liječnica Shippy ističe da neke robne marke obraćaju posebnu pažnju na to koliko je plijesni u kavi.

Čokolada

Shippy navodi da neke marke imaju bolje rezultate od drugih u pogledu količine mikotoksina. Liječnica je također podijelila svoje vlastito iskustvo s izlaganjem plijesni, navodeći da je njeno tijelo osjetljivije na upale koje se pritom mogu razviti.

“Više puta sam bila izložena plijesni i smanjila sam razinu. Ako se to poveća, moje tijelo mi to pokaže”, ističe Shippy.

Žitarice

“Neke od najpljesnivijih namirnica su žitarice”, objašnjava Shippy za mindbodygreen.

Ističe da ona preferira prehranu bez žitarica, ponajviše zato što sadrže i mikotoksina, pesticide, fumigante…

Mikotoksini su spojevi koje proizvodi plijesan koji nisu vidljivi golim okom, a mogu kontaminirati žitarice dok se nalaze u skladištu ili fermentacijskim silosima.

Ipak, nemojte se previše brinuti oko ovoga. Shippy navodi da “način na koji tijelo obrađuje plijesan u hrani nije toliko značajan kao kada je udišemo”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike