Umro je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora

N1

Umro je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Danijela Rehaka, hrvatskog branitelja i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u kojoj stoji:

“S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.

Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja. Molim Vas, da uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja.”

Tko je bio Rehak?

Kako piše Hrvatski radio Vukovar, prije početka Domovinskog rata Danijel Rehak radio je kao profesor tjelesnog odgoja u srednjoj školi u Borovu naselju, a u obranu grada uključio se početkom srpnja 1991. godine kada je krenuo neprijateljski napad iz Borova sela.

Preuzeo je, poslije Tomislava Merčepa koji je nakon organizacije obrane Vukovara pozvan u Zagreb, Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Jedini je branitelj iz zapovjedne strukture koji je pojedinačno uhićen i zarobljen, ali i jedini koji nije likvidiran. Umjesto likvidacije odveden je u srbijanski logor Stajićevo gdje je bio zatočen devet mjeseci.

Dugi niz godina bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te se aktivno zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu, prenosi N1.

Share This Article