21.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska DORH istražuje ravnateljicu škole nakon prijave djelatnika da je podizala novac sa...

DORH istražuje ravnateljicu škole nakon prijave djelatnika da je podizala novac sa školskih računa

U Sisačko-moslavačkoj županiji, koja upravlja školom, potvrđuju da su upoznati s događajem i da čekaju dodatna očitovanja i od ravnateljice i školskog odbora.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku provodi istražne radnje vezano uz kaznenu prijavu predanu od strane djelatnika Osnovne škole Ivan Gorana Kovačića u Gori protiv ravnateljice škole Valentine Vujnović, a kojom se ravnateljicu sumnjiči za nenamjensko podizanje i trošenje novca s računa škole, među kojima je bila i pomoć uplaćivana školi koja je stradala u potresu i ima crvenu naljepnicu.

Učenici ove škole pohađaju i dalje nastavu na drugoj lokaciji. O svemu je predstavnike školskog odbora 20. svibnja izvijestila računovotkinja škole koja je sve rekla i u iskazu Odvjetništvu. Kako stoji u zapisniku sa sjednice školskog odbora ravnateljica je, s posebno otvorenog računa za donacije i pomoć, bez priloženih opravdanja podigla 70.150 kuna „uglavnom prijenosom novca platnim nalogom na svoje osobne račune“.

Kada se priča počela otkrivati ravnateljica je 12. svibnja ove godine u potpunosti obavila povrat „posuđenih“ 70.150 kuna na taj račun.

“S računa za redovnog poslovanja škole ravnateljica je u više navrata podigla oko 200.000 kuna, a točan iznos će biti poznat nakon revizije računa od strane državnog odvjetništva. 16. svibnja ravnateljica je na račun škole vratila 68.000 kuna.

Novac s redovnog računa uglavnom je podizan karticom na bankomatima ili prijenosom platnim nalogom na račune banaka, a svrhu ćemo saznati nakon revizije računa”, stoji u zapisniku sjednice, a te je detalje voditeljica školskog računovodstva potvrdila i izlistima s računa koji potvrđuju te navode.

Ona je dodala i kako su te isplate u financijskom izvješću bile prikazane kao „pomoć kućanstvima“. U Sisačko-moslavačkoj županiji, koja upravlja školom, potvrđuju da su upoznati s događajem i da čekaju dodatna očitovanja i od ravnateljice i školskog odbora.

“Sve je predano nadležnim institucijama. One obavljaju izvide i kada budemo imali bilo kakve informacije po tom pitanju to ćemo komunicirati. Da se bilo koja kuna ili lipa koristi na netransparentan način, a ta kuna i ta lipa je namijenjena za obnovu škola i za djecu, tu je nulta stopa tolerancije marifetlucima.

S ove strane prepuštamo svim nadležnim službama da rade svoj posao”, rekao je dožupan Mihael Jurić. Za to je vrijeme ravnateljica, koja je nedostupna novinarima, i dalje formalno na svojoj funkciji, piše vecernji.hr.

Najnovije

Još iz rubrike