Njemačka se odlučila na najveće povećanje minimalca u povijesti, evo tko bi trebao najviše profitirati

Foto: Bundestag

Vladajuća Semafor-koalicija u njemačkom Bundestagu odobrila je u petak podizanje minimalne satnice na 12 eura. Zastupnicima je predstavljen nacrt novog zakona ministra rada Hubertusa Heila, kojim će profitirati oko 6,2 milijuna zaposlenih sa satnicom manjom od 12 eura bruto.

“Ovo je najveće povećanje plaća u povijesti Njemačke”, naslov je u najtiražnijem europskom listu Bildu.

Najveću korist od povećanja minimalca, koje stupa na snagu 1. listopada, trebale bi imati žene i zaposleni u istočnoj Njemačkoj.

Heil je rekao da povišica sa 9,8 na 12 eura pogoduje i radnicima koji su tijekom pandemije koronavirusa “održavali vitalne funkcije društva”.

Povećanje minimalne satnice bilo je glavno obećanje kancelara Olafa Scholza u predizbornoj kampanji SPD-a. Ujedno je planirano podizanje ograničenja za “minijob” (dodatni manji posao) sa 450 na 520 eura mjesečno. Sa stajališta liberalnog FDP-a, to je pozitivno za više od šest milijuna ljudi koji obavljaju takve poslove, piše Der Spiegel.

Reakcije na predloženi zakon bile su različite. Udruga poslodavaca BDA kritizirala ga je rekavši da političari krše obećanje da će minimalnu satnicu odrediti posebno povjerenstvo. U tom tijelu poslodavci i sindikati obično određuju prirast.

Njemački savez sindikata (DGB) pozdravio je odluku o povećanju minimalne satnice kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih. Međutim, iz saveza su kritizirali najavljeno podizanje ograničenja za “minijob” s obrazloženjem da milijuni radnika još uvijek nemaju socijalno osiguranje. Sindikalna parlamentarna frakcija najavila je da će se suzdržati od glasanja.

– Mislim da je ispravno da se minimalna satnica poveća na 12 eura. Ali poveznica s novim, nepotrebnim birokratskim zahtjevima za poslovanje je pogrešna – rekao je zamjenik šefa parlamentarne skupine Alexander Dobrindt. Vlada je odluku opravdala porastom troškova života u Njemačkoj, prenosi Večernji.

Share This Article