21.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Istraga u SAD-u i Kanadi: Jesu li jagode uzrok izbijanja epidemije hepatitisa...

Istraga u SAD-u i Kanadi: Jesu li jagode uzrok izbijanja epidemije hepatitisa A

Američki i kanadski regulatori hrane istražuju epidemiju hepatitisa A koja bi mogla biti povezana sa svježim organskim jagodama.

“Nemojte jesti, posluživati ​​ili prodavati organske jagode marke FreshKampo ili HEB kupljene između 5. ožujka 2022. i 25. travnja 2022., istraga FDA je u tijeku”, poručili su iz Američke agencije za hranu i lijekove dodajući da istragu provode u suradnji s Agencijom za javno zdravstvo Kanade i Kanadskom agencijom za inspekciju hrane.

Potencijalno kontaminiranim proizvodima već je prošao rok trajanja, ali regulatori su upozorili one koji su svoje proizvode kupili u tom periodu od navedenih proizvođača te ih potom zamrznuli da ih ne konzumiraju.

Podaci epidemiologa ukazuju da su svježe organske jagode spomenutih robnih marki bile zajednička točka mnogima koji su nakon konzumacije istih oboljeli od hepatitisa A. Na temelju toga stručnjaci su zaključili da bi to mogao biti vjerojatni izvor zaraze koja je izbila u SAD-u i Kanadi.

Slučajevi su se počeli javljati krajem ožujka i trajali su sve do kraja travnja.

Prema podacima američkog regulatora, u SAD-u se u navedenom periodu 17 osoba zarazilo hepatitisom A, a njih 12 je bilo hospitalizirano. Kanadski regulator izvijestio je pak o 10 potvrđenih slučajeva hepatitisa A, a njih četvero je bilo hospitalizirano. U Kanadi su oboljeli bili u dobi od 10 do 75 godina. Na sreću, niti u SAD-u, niti u Kanadi nije bilo smrtnih slučajeva, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike