2.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Muče vas neugodni mirisi iz sudopera: Riješite ih se uz ove genijalne...

Muče vas neugodni mirisi iz sudopera: Riješite ih se uz ove genijalne trikove

Često se događa, pogotovo kada je jako vruće i u najvlažnijim danima, da se iz vašeg sudopera širi neugodan miris, ponekad gotovo mučan. Na tržištu postoji mnogo specifičnih proizvoda sa kojima se to može riješiti, ali u većini slučajeva to su kemikalije. Definitivno je bolje odlučiti se za kućna, ekonomična i prije svega rješenja s minimalnim utjecajem na okoliš.

Često je jak miris koji izlazi iz odvoda rezultat loših navika koje, nesvjesno, svakodnevno provodimo u praksi. Ostaci hrane su osnovni uzrok problema pa je stoga važno dobro očistiti posuđe i tave prije nego što ih potopite u sudoper, a dobro je koristiti i filter.

Također, stalnim korištenjem sapuna i deterdženata oslobađaju se kemikalije koje se lijepe na cijevi u obliku masnoće, a što s vremenom otpušta neugodan miris. Rješenje je odabrati kvalitetne ili, još bolje, ekološki održive proizvode, piše Novi list.

U nekim dijelovima cijevi voda stagnira, što pogoduje razmnožavanju plijesni i bakterija. Periodično dubinsko čišćenje može zaustaviti problem. I stare cijevi su idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Plijesan i vlaga s vremenom pogoršavaju spojeve cijevi.

Oštećeni silikon ispušta neugodan miris.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji vam obećavaju rješavanje problema. No, gotovo uvijek se radi o kemijskim proizvodima koji, s druge strane, imaju posljedice po zdravlje i okoliš. Iz tog razloga dajemo vam alternativu, ekološki prihvatljiva rješenja:

Soda bikarbona i krupna sol

Tavu kipuće vode u kojoj ste ste otopili 5 žlica krupne soli i isto toliko sode bikarbone ulijte u odvod. Nestaju mirisi i bakterije.

Ocat i krupna sol

Zakuhajte 2 litre vode, dodajte malo octa i nekoliko žlica krupne soli. Ulijte smjesu u odvod malo po malo, dozu po dozu u razmaku od jednog sata.

Eterično ulje lavande

Stavite vatu u otvor sudopera i navlažite je s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, učinkovitog prirodnog antibakterijskog sredstva.

Limun

Iscijedite dva limuna i izlijte sok u odvod. Ostavite da djeluje nekoliko sati, izbjegavajući otvaranje slavine. Limun je dobro prirodno sredstvo za dezinfekciju.

Soda bikarbona i bijeli ocat

Zakuhajte pola litre vode i dodajte 1 čašu bijelog octa. Tada stavite 100 grama sode bikarbone u otvor sudopera. Zatim ulijte kipuću tekućinu u sudoper. Začepite odvod i ostavite da djeluje preko noći. Ponovite jednom tjedno.

Krupna sol

Pripremite smjesu od krupne soli, klinčića, listova sljeza i žličice sode bikarbone. Izlije se u odvod i ostavi da djeluje oko 40 minuta, nakon čega se pusti vruća voda. Operacija se mora ponoviti nekoliko puta dok se odvod ne oslobodi, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike