26.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Anketa: Za 82% Ukrajinaca teritorijalni ustupci neprihvatljivi

Anketa: Za 82% Ukrajinaca teritorijalni ustupci neprihvatljivi

Oko 82% građana Ukrajine smatra da su bilo kakve teritorijalne ustupke Rusiji neprihvatljive.

Prema Ukrinformu, to dokazuje nacionalno istraživanje javnog mnijenja “Omnibus”, koje je od 13. do 18. svibnja proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju.

Prema KIIS-u, nedavno je objavljen uvodnik u New York Timesu, koji ukazuje na potrebu za nekim teritorijalnim ustupcima od strane Ukrajine radi postizanja mira u tekućem ratu s Rusijom. Nekoliko mjeseci prije pune invazije, Institut je bio u kontaktu sa zapadnim medijima, primjećujući često duboko nerazumijevanje stvarnosti Ukrajine i Ukrajinaca, unatoč brojnim pouzdanim anketama (što je dovelo do pretpostavki da će „Kijev pasti za tri dana” i druga slična mišljenja zapadnih “stručnjaka”).

Sociolozi su istaknuli da su pred ispitanike postavili pitanje njihove spremnosti na teritorijalne ustupke za postizanje mira. Kako se pokazalo, za 82% ispitanika nikakvi teritorijalni ustupci nisu prihvatljivi čak i ako rat traje dulje i prijeti neovisnosti Ukrajine.

Samo 10% ispitanika smatra da se neka područja mogu napustiti radi mira i očuvanja neovisnosti, dok je 8% ispitanih reklo da im je na to pitanje teško odgovoriti.

Istodobno, u svim regijama Ukrajine većina stanovništva se protivi bilo kakvim teritorijalnim ustupcima. Čak i na istoku, koji trenutno proživljava intenzivna neprijateljstva, 68% ispitanika se protivi ustupcima (samo 19% je spremno na njih), a 83% na jugu je također protiv ustupaka (samo 9% ih je spremno učiniti) .

Prema riječima sociologa, među ispitanicima koji trenutno žive na okupiranim područjima, 77% je protiv bilo kakvih teritorijalnih ustupaka (18% je za njih). Istodobno, među onima koji su nakon 24. veljače pobjegli s okupiranih područja, oko 82% ispitanika protivi se bilo kakvim ustupcima (svega 5% podržava ih).

Istraživanje je provedeno korištenjem računalno potpomognutih telefonskih intervjua (CATI) na temelju slučajnog uzorka brojeva mobitela.

Najnovije

Još iz rubrike