26.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jedanaest dizajnerskih pravila koja se ne smiju kršiti kod uređenja kuće

Jedanaest dizajnerskih pravila koja se ne smiju kršiti kod uređenja kuće

Neka pravila postoje s razlogom.

Ako ste taman u procesu uređivanja stana ili kuće, ponekad je teško znati odakle krenuti. Srećom, postoje neka osnova pravila koja ne treba kršiti, a koja mogu poslužiti kao nit vodilja.

Budite odvažni

Kada birate boju zidova, u spavaću sobu stavite neku tamniju, to će oduševiti baš sve. U dnevnu, pak, stavite nešo žatko, poput žute.

Pratite pravilo 10-30-60

Nakon što ste odabrali shemu boja koju želite, morate vidjeti kako one idu zajedno. Tu pravilo 10-30-60 nastupa. Izaberite dominantnu boju koju ćete isoristiti na 60% prostora, zatim sekundarnu nijansu kojom ćete prekriti 30% i onda boju za naglaske kojom će biti prekirvetno 10% prostora. Dominantne boje su obično na zidovima i podovima, sekundarne na namještaju, a ove za naglaske na dodacima poput jastučića, vaza ili lampi…

Pazite na formu i na funkcionalnost

Kada kupujete namještaj bitno je da pazite i na formu i na funkcionalnost. Recimo, za hodnik izaberite komad namještaja koji vizualno dobro izgleda, ali ima ladice za pohranu. Ako ne volite nered u dnevnoj sobi, birajte stoliće koji imaju prostor za pohranu.

Kupujte stvari koje volite

Prije nego što nešto kupite zapitajte se je li to komad namještaja koji će vam se sviđati i za nekoliko godina. Ako je odogovor da, kupite bez obzira na to radi li se o kričavo plavom kauču, lampi ili novom tepihu. Neovisno o trendovima, investirajte u komade koje volite.

Izaberite pravi tepih

Tepisi mogu biti skupi pa je bitno odabrati onaj pravi i prave veličine. Iako će vas mamiti tepisi s raznim uzorcima, ako su premaleni, ne kupujte ih. Pobrinite se da je tepih dovoljno velik da barem dio može biti pod nekim namještajem, jer ako nije, soba će izgledati neuravnoteženo.

Kombinirajte teksture

Nemojte se bojati kombinirati teksture. Probajte, recimo, u dnevnu sobu staviti pletenu stolicu te neke metalne detalje. Možete dodati i neku mjedenu lampu ili biljke.

Pravilno objesite umjetnine

Prije nego što u zid zabijete čavle kako biste objesili slike i druge umjetnine, pripremite podlogu. Većina umjetnina najbolje izgleda kada se objese u visini oka. Jednom kada nađete pravu visinu na papiru nacrtajte gdje će koja slika biti pa tek onda zabijajte čavle.

Držite se pravila trojke

To je klasični dizajnerski koncept koji kaže da stvari bolje izgledaju kada su grupirane i to kada ih je neparan broj. Probajte dodati tri jastučiča ili set od tri vaze različite veličine.

Poigrajte se detaljima

Čak i najkonzervativniji dizajneri trebali bi se tu i tamo poigrati. Ubacite neku neobičnu vazu ili dekorativnu zdjelu smjelog dizajna ili boje.

Dodajte slojeve svjetlosti

Jedno svjetlo sa stropa može učiniti da soba izgleda spljošteno i jednobojno. Umjesto toga napravite slojeve, dodajte još nekoliko izvora svjetlosti, možete staviti male lampe na zid ili jednu u kut.

Ne zaboravite mjeriti

Prije nego što kupite novi kauč ili policju za knjige, dobro izmjerite koliko mjesta imate. Ako vam je namještaj prevelik ili premalne, soba izgleda neujednačeno. Stoga, prije kupnje mapirajte gdje idu velikikomadi namještaja kako ne bi bilo iznenađenja, piše Family handyman, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike