VIDEO Rijeka – Ukrajina 1:1. Za Bijele pogodio Drmić, kraj uz pljesak tribina i skandiranje Ukrajina, Ukrajina!

Foto: HNK Rijeka

Tri dana uoči posljednje ligaške utakmice s Hrvatskim dragovoljcem, Rujevica je umjesto u plavo-bijelim osvanula u plavo-žutim bojama. Krasile su one sve tribine pa i Armadin sjever u ovoj, posebnoj prigodi. Sve pod motom završetka rata, mira i solidarnosti sugdje u svijetu, a ponajviše u ranjenoj Ukrajini koja proživljava jedne od natežih dana u svojoj povijesti, piše Novi list.

Nakon Dinama i Hajduka koji su ugostili kijevske Modre (2:2) i Šahtar (3:3), HNK Rijeka uskočila je umjesto madridskog Reala kao domaćin najboljoj ukrajinskoj vrsti u humanitarno-revijalnoj utakmici u kojoj je najvažnije bilo sudjelovati. Na kraju je na semaforu zasvjetlio miroljubivih 1:1 uz pljesak tribina i skandiranje Ukrajina, Ukrajina!

Posebno dirljivo bilo je i kad su ukrajinski reprezentativci došli pljeskom pozdraviti Armadu koja je potom svojim miljenicima u bijelim dresovima znakovito poručila: Hoćemo pobjedu!, sve u predvečerje velikog obračuna jadranskih rivala u skorašnjem finalu Kupa.

Puno emocija i prigodne koreografije bilo je sinoć na Rujevici. U središtu terena uoči susreta postavljen veliki ukrajinski dres, na tribinama mnoštvo plavo-žutih zastava i zastavica, brojne koreografije na dresovima i oslikanim licima simpatizera Ukrajine. Igrači su pak na travnjak ušli ogrnuti zastavama Ukrajine i Europske unije i sa znakovitom transparetnom: Embrace Ukraine (Zagrli Ukrajinu).

A na samom travnjaku igralo se u revijalom tonu, u brzini manje s obzirom na važne obveze i nogometaša Rijeke i najbolje ukrajinske vrste. Riječane sljedećeg tjedna čeka utakmice sezone, finale Kupa na Poljudu, a Ukrajince koji se pripremaju u kampu u Ljubljani važni ogledi Lige nacije u lipnju.

Trener Goran Tomić sukladno najavama odlučio se za kombinirani sastav u kojem su šansu dobili igrači koji su manje igrali i šest juniora u zapisniku (Bodetić, Posinković, Dujmović, Burčul, Coupland, Stojković).

U startnoj postavi tako se na vratima našao Zlomislić, Čestić i Krešić u ulozi braniča sa Solanom (desno) i Bodetićem (lijevo) na bokovima, a uloge zadnjih veznih preuzeli su Selahi i Stanić. Murić je držao svoju standarnu poziciju desnokrilnog napadača, Bušnja lijevog krila između kojih je poziciju povučenijeg napadača imao Vuk iza najisturenijeg Drmića, kapetana momčadi.

Prvih 20-ak minuta kao po nekom ustaljenom običaju “opipavali su se pulsevi” momčadi da bi potom Armada sa sjevera grlatim skandiranjem “Slava, slava Ukrajini!” i podignutim plavo-žutim zastavama razbudila Rujevicu i ostatak tribina koje su prihvatili povike domaćih navijača. Samo minutu kasnije Rujevicom se razgalilo oduševljenje brojnih ukrajinskih simpatizera nakon lijepe akcije i vodećeg gola. Bujalski je s desne strane majstorski nabacio, a Garmaš još bolje dočekao loptu i silovito je s 12 metara smjestio iza leđa Zlomislića – 0:1.

Rijeku je minus na semaforu brzo razbudio, a lijepu akciju složili su Drmić i Murić koji je iskosa sa 18 metara pucao dijagonalno kraj vratnice. Deset minuta kasnije stiglo je izjednačenje. Vuk je prvo pogodio vratnicu, lopta mu se odbila opet do noge nakon čega je uslijedila dobra asistencija za Drmića koji je iz blizine lakoćom poentirao – 1:1.

Srna: Hvala Hrvatskoj i Rijeci, Ukrajina je Europa!

Utakmici je nazočio i Dario Srna, svojevremeno reprezentativac Hrvatske i nekadašnji kapetan Šahtara koji je ostavio veliki trag u ukrajinskom nogometu, a sada u ulozi sportskog direktora kluba protjeranog iz Donjecka.
Srna je uoči utakmice znakovito poručio: – U ime Ukrajine hvala Hrvatskoj i Rijeci na gostoprimstvu i pomoći. Ukrajina je Europa!
Utakmici je nazočio i Damir Mišković, prvi čovjek HNK Rijeka i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog nogometnog saveza.

Do odmora obje su momčadi imale još po jednu izrazitu prigodu. Prvo se Bušnja (41′) loše snašao u matnoj situaciji pred vratarom, a zatim (43′) Dovbik na vrhu šesnaesterca lakoćom izbacio dva igrača i pucao preko gola.

Rijeka – Ukrajina 1:1

Prijateljska međunardona utakmica: Rijeka – Ukrajina 1:1 (1:1). Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 2.200. Sudac: Ivan Bebek. Pomoćnici: Balen i Kezele (svi Rijeka). Strijelci: 0:1 Garmaš (24′), 1:1 Drmić (37′)
RIJEKA: Zlomislić, Solano (od 72′ Posinković), Čestić, Krešić (od 60′ Stojković), Bodetić (od 81′ Dujmović), Stanić (od 81′ Burčul), Selahi (od 46′ Lepinjica), Murić (od 46′ Ampem), Vuk (od 60′ Obregon), Bušnja (od 46′ Pavičić), Drmić (81′ Coupland).

UKRAJINA: Buščan, Konoplja, Bondar, Kačaraba, Sirota, Sidorčuk, Garmaš, Zubkov, Bujalski, Sikan, Dovbik. Još su igrali: Riznik, Bjesjedin, Šankov, Mudrik)., piše Novi list.

Share This Article